Nieuws

YouTube Stories komen aan einde van hun verhaal

YouTube logo
© iStock / 5./15 WEST
YouTube Stories, de functie die sinds 2017 in de het platform verwerkt zit, verdwijnt binnenkort. YouTube wenst meer te focussen op Shorts.

 Op 26 juni zet YouTube een streep door YouTube Stories. De functie zag het licht in 2017, toen platformen als Snapchat en later ook Facebook en Instagram de mogelijkheid boden om een post te delen die slechts bepaalde tijd bleef staan. Vandaag is die manier van posten echter een beetje passé: tegenwoordig zijn het Shorts en Community Posts die met de aandacht gaan lopen.

Om die reden heeft Google besloten om Stories vanaf 26 juni onbeschikbaar te maken. Vanaf dan kun je dus geen verhalen meer delen via YouTube. Wie er toch nog in slaagt een Story-filmpje op te slaan kan er nog zeven dagen naar kijken, daarna wordt het ook verwijderd, net zoals dat voorheen ook met de filmpjes gebeurde.

Om YouTube Stories te kunnen kijken en posten was het belangrijk om een smartphone op zak te hebben. De Story-functie was namelijk niet beschikbaar vanaf de desktop. Dat ligt vooral aan het feit dat de videos erg kort waren en zich niet meteen leenden voor dat formaat.

Shorts en Community Posts

Het wegvallen van YouTube Stories moet meer ruimte en aandacht creëren voor YouTube Shorts en Community Posts. Shorts zijn TikTok-achtige filmpjes, terwijl Community Posts een manier is voor YouTubers om met hun publiek te interageren. Dat kan via tekst, beelden, video, GIFs…  Voor wie YouTube Stories mist kunnen de Community Posts een goed alternatief zijn.

Voorheen moest je 500 abonnees hebben om een Community Post te kunnen maken. Eerder deze maand besloot het platform de functie voor iedereen open te stellen. Nu kan iedereen Community Posts maken, ongeacht hoe populair je YouTube-kanaal precies is.

Bovendien komen er later dit jaar nieuwe functies voor Shorts en Community Posts. Over wat deze precies zullen zijn weten we op moment van schrijven echter niets.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business