Nieuws

Microsoft ontwikkelt geen nieuwe games voor Xbox One meer

Xbox One
© iStock / Wongsakorn Napaeng
De Xbox One is inmiddels een decennium oud en begint stilaan te traag te worden voor moderne games. Tijd om hem weg te doen?

Ongeveer die jaar geleden lanceerde Microsoft zijn nieuwe generatie consoles, de Xbox Series S|X. Lange tijd werden games nog ontwikkeld met de oudere Xbox One, die inmiddels tien jaar oud is, in het achterhoofd. Niet meer bij Microsoft, in ieder geval. Matt Booty, hoofd van Xbox Game Studios, vertelt aan Axios dat de ontwikkelaars zich nu volledig focussen op “generatie 9”.

Die negende generatie omvat dus twee consoles: de Xbox Series S en de Xbox Series X. Daarnaast blijven gamestudios onder Microsoft ook hun games voor pc ontwikkelen. De Xbox One moet in ieder geval niet op te veel nieuwe releases meer rekenen: de hardware begint stilaan te traag en verouderd te worden om nog nieuwe games te draaien.

Cloudgaming komt tot de redding

Dat wil echter niet zeggen dat je Xbox One klaar is om bij het huisvuil gezet te worden. Wie dat echt wil zal gewoon de nieuwste games kunnen blijven spelen op zijn oude Xbox. Het enige dat je ervoor nodig hebt is een stabiele internetverbinding. Microsoft is namelijk van plan om Xbox Cloud Gaming te blijven ondersteunen op Xbox One. Via die cloudgamingdienst kan je alle Xbox-titels spelen zonder dat je console daarvoor hard werk moet verrichten: alle rekenwerk gebeurt op de computers van Microsoft, het beeld wordt via het internet naar jou gestuurd.

Hardware is te traag

 Nu gamestudios geen rekening meer hoeven te houden met de Xbox One, kunnen ze games ontwikkelen die wat meer van consoles vereisen. Ontwikkelaars die niet tot Microsoft behoren kunnen in principe wel gewoon games voor de Xbox One blijven ontwikkelen, maar de kans is klein dat dat nog veel gebeurt. Ook die ontwikkelaars stoten namelijk op de limieten van de tien jaar oude hardware.

Uitgelicht artikel Microsoft Overnamedeal Microsoft en Activision Blizzard geblokkeerd door FTC

Niet dat ontwikkelaars hun fantasie de vrije loop kunnen gaan met de Xbox Series S|X. Op dit moment moeten alle games voor nieuwe Xbox-consoles werken op zowel de Series S als X. Niet iedereen is daar even enthousiast over, aangezien de Series S niet meteen de krachtigste console is. Heel wat ontwikkelaars vragen dan ook om de verplichte ondersteuning voor de Xbox Series S te laten vallen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business