Android krijgt nieuw, opgefrist ‘3D’-logo

Android-logo 2023
© Google
Google heeft het nieuwe Android-logo aangekondigd. Qua ontwerp moet het niet te veel afwijken van het logo uit 2019. Ook is de Android-wordmark aangepast.

Ongeveer vier jaar geleden kreeg het Android-logo een flinke refresh. Weg was de duffe groene tint, die werd ingeruild voor een meer pastel-achtige groene kleur. Ook verdween een groot deel van het Android-poppetje uit beeld; enkel het hoofd bleef achter in het nieuwe ontwerp. Het design uit 2019 blijft anno 2023 grotendeels behouden. Wel lijkt het logo meer tot leven te komen door extra diepte in het ontwerp. Daarnaast verdwijnt de pastelgroene kleur voor een meer diepgroene tint.

Google meldde aan 9to5Google het nieuwe logo voor het eerst te hebben tentoongesteld tijdens CES 2023. Ook was het aangepaste ontwerp te zien tijdens ontwikkelconferentie I/O 2023. Daar werd het logo tentoongesteld om te benadrukken dat Android het ‘meest expressieve OS’ is. De zoekgigant doelt daarmee op alle aanpassingsmogelijkheden van Material You UI, maar ook het logo is aanpasbaar. Google toverde namelijk een versie van het nieuwe Android-logo tevoorschijn waarop het figuur was ingevuld met een autoband-print, bedoelt voor Android Auto.

Android 3D logo 2023
© Google

Het nieuwe logo kwam eerder ook tevoorschijn in advertentiematerialen, merkt de publicatie op. De zoekgigant gebruikte het logo bijvoorbeeld in advertenties over Google-apps op Samsung-toestellen. Op termijn moet het nieuwe logo ook op andere plekken opduiken. Wanneer dit staat te gebeuren is niet bekend. Momenteel wil de zoekgigant enkel bevestigen een nieuwe merkidentiteit voor Android te hebben ontwikkeld. “We hebben meer te delen in de komende maanden”, sluit de woordvoerder af.

Terug naar het verleden

Niet alleen het logo werd opgefrist. Het nieuwe logo gaat ook meteen gepaard met een aangepaste Android-wordmark. Opvallend daarbij is dat Google nadrukkelijk kiest voor een hoofdletter ‘A’ in de merknaam. Bij eerdere wordmarks was er steeds geen hoofdletter aanwezig. Verder wijzigde Google de afrondingen van de ‘n’ en ‘r’, waardoor deze letters net als bij de wordmark uit 2014 vloeiend zijn afgerond.

Verwacht wordt dat het nieuwe logo mogelijk tezamen met Android 14 wordt geïntroduceerd. Die versie van Android wordt mogelijk in september geïntroduceerd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business