Twitter-concurrent Bluesky kan groeispurt niet aan

Bluesky Jack Dorsey
© Unsplash
Nadat Twitter dit weekend begon te haperen is concurrent Bluesky in een groeispurt beland. Het platform heeft intussen zelfs de aanmeldingen stopgezet.

Bluesky is één van de talloze Twitter-concurrenten die een graantje meepikken van de acties van Elon Musk. Met de acties van Musk dit weekend kon Bluesky op heel veel extra verkeer rekenen. Iets té veel zelfs, waardoor het genoodzaakt was de rem in de trappen op nieuwe aanmeldingen. Momenteel kun je je niet registreren bij Bluesky, het platform van Twitter-oprichter Jack Dorsey. Zulke aanmeldingen waren sowieso al beperkt: je kon je enkel aanmelden als je een uitnodiging ontving. Maar ook mét zo’n uitnodiging gaat dat niet meer.

Bluesky groeit (te) snel

De reden voor het afsluiten van de aanmeldingen is duidelijk: Bluesky heeft niet de capaciteit om al het verkeer te dragen. Het decentrale sociale medium heeft al langer te maken met een te beperkte capaciteit. Door het decentrale karakter is dat in principe makkelijk op te lossen: andere partijen die geïnteresseerd zijn in Bluesky kunnen hun servers op het platform aansluiten. Tot op heden gebeurt dat echter te weinig.

Bovendien melden gebruikers zich vooral aan op de ‘hoofdserver’ van Bluesky. Daar moet nu eerst meer capaciteit bijkomen, vooraleer de aanmeldingen weer heropend worden. Voor degenen die in de voorbije maanden een account in handen kregen, verandert er niets. Zij kunnen hun account dus zoals gewoonlijk blijven gebruiken.

Uitgelicht artikel Twitter Twitter aangeklaagd voor massale copyright-inbreuken

Uithaal naar Elon Musk

Ondertussen haalt ex-Twitter medewerker Yoel Roth via Bluesky uit naar Elon Musk. Volgens de medewerker die zich bezighield met de veiligheid op Musk’s platform “is het niet de eerste keer dat ze (Twitter, nvdr.) de website hebben gesloopt door te spelen met gebruikslimieten.”

Het inschakelen van die leesbeperking is ook meteen aanleiding voor de groei van Bluesky. Sinds zaterdag kunnen niet-geverifieerde twittergebruikers nog slechts 1.000 tweets per dag bekijken. Betalende (Blue) gebruikers mogen maximaal 10.000 tweets bekijken. Volgens Musk is dit nodig om ‘dataschrapers en systeemmanipulatie’ een halt toe te roepen. Datzelfde geldt voor de maatregel dat je nog enkel tweets kunt bekijken als je bent ingelogd.

Rekeningen niet betaald

Gebruikers krijgen daarom sinds zaterdag de melding ‘Snelheidslimiet overschreden’ te zien als ze te veel tweets bekijken. Hoewel Musk stelt dat de maatregel wordt ingevoerd om misbruik te stoppen, doen ook geruchten de ronde dat Twitter van serverpark gaat wisselen. Het bedrijf zou weigeren zijn rekeningen van Google Cloud te betalen en verloor daarom mogelijk per 1 juli toegang tot servers bij Google.

Instagram komt met Threads

Niet alleen Bluesky en Mastodon pikken graag een graantje mee. Ook Meta ziet kansen om van de chaos op Twitter te profiteren. Dit weekend verschenen de eerste beelden van Instagram’s Thread-app, dat als Twitter-concurrent moet dienen. Verwacht wordt dat die app later deze zomer op de markt komt. Geweten is dat gebruikers alvast dezelfde gebruikersnaam van Instagram behouden in Threads.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business