Installeer direct deze iOS 16-beveiligingspatch

Apple iPhone
© Unsplash / Thai Nguyen
Apple heeft met spoed een beveiligingspatch uitgebracht voor iOS 16.5.1. Het wordt aangeraden de update zo snel mogelijk te installeren op je iPhone.

Update: Apple haalde inmiddels de beveiligingsupdate offline. Bij heel wat gebruikers bleek de nieuwe update meer problemen te veroorzaken dan er opgelost werden.

Apple markeert de update als een oplossing voor kritieke kwetsbaarheden. De update rolt dus uit voor gebruikers op iOS 16.5.1, maar ook degenen op iPadOS 16.5.1 en macOS Venture 13.4.1 zien de update verschijnen. Volgens Apple dicht de Rapid Security Respons-update een kritiek lek, geregistreerd onder CVE-code “CVE-2023-37450”.

Details over de oorzaak van de bug worden niet geboden. Apple meldt op zijn supportpagina enkel dat bepaalde webcontent ‘willekeurige code’ kan uitvoeren op iPhones, iPads en Macs. Apple zegt verder op de hoogte te zijn van gevallen waarin het lek actief werd misbruikt. Vandaar dat het bedrijf nu met spoed beveiligingspatches uitbrengt.

Bug was al in zicht

Opmerkelijk is dat Apple een drietal weken geleden dezelfde bug oploste. Toen vermeldde Apple dat het lek zich bevond in het WebKit-platform, waardoor zowel iOS, iPadOS als macOS worden getroffen. De patch die toen werd uitgebracht voor de besturingssystemen, lijkt zijn werk echter niet (volledig) te doen.

Toentertijd rolde Apple ook updates uit voor oudere iOS, iPadOS en macOS-versies. Dat lijkt ditmaal niet het geval. Apple schrijft op zijn supportpagina ook dat Rapid Security Respons-updates enkel beschikbaar zijn voor Apple’s nieuwste besturingssystemen. Niet bekend is of deze OS-versies buiten schot blijven, of dat ze pas op een later moment de relevante patches ontvangen.

Installeer de beveiligingspatch

Apple rolt de update momenteel uit naar alle toestellen die iOS 16.5.1, iPadOS 16.5.1 en macOS 13.4.1 draaien. Zij ontvangen momenteel elk een (a)-update. Het wordt aangeraden deze update zo snel mogelijk te installeren, om aanvallen van buitenaf te voorkomen.

Wil je controleren of de update is toegekomen? Navigeer dan naar het instellingenmenu, klik op Algemeen -> Software-update en laat je iPhone, iPad of Mac controleren op de nieuwste OS-versie. Het is mogelijk dat je de update niet meteen ziet: de volledige uitrol laat mogelijk nog enkele dagen op zich wachten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business