Instagram blokkeert Threads in de EU

Meta Threads logo
© Meta
Het lijkt erop dat Instagram Threads heeft geblokkeerd in de Europese Unie. Gebruikers stuitten bij het plaatsen van nieuwe berichten op foutmeldingen.

Threads is reeds één week beschikbaar in landen als de VS en het Verenigd Koninkrijk. In Europa is de dienst echter niet officieel verkrijgbaar. Meta besloot daartoe vanwege de aanstormende DSA-wetgeving in de EU. Daarvoor moet het onder meer toestemming krijgen voor het verzamelen van bepaalde persoonlijke data. Bovendien mag Meta volgens Europese privacywetgeving niet zomaar gegevens uitwisselen tussen Threads en Instagram. Hoewel de platformen aan elkaar zijn gelinkt, is daarvoor expliciete toestemming van de gebruiker vereist.

Via VPN-verbindingen konden gebruikers alsnog een account aanmaken bij Threads en berichten op het platform plaatsen. Meta leek die route te gedogen en ondernam in eerste instantie geen actie – tot donderdag. Meerdere Europese Threads-gebruikers melden geen berichten te kunnen plaatsen op het platform. Bij het plaatsen van nieuwe berichten worden ze begroet door een foutmelding.

Over de oorzaak van het probleem is nog niets bekend. Meta heeft ook niet gemeld de toegang voor Europese gebruikers af te snijden. Tegelijk is dat – gezien het geldende privacybeleid en gevolgen die ondermijning voor Meta kan hebben – wel een logische zet. Volgens 9to5Mac lijkt de maatregel van Meta niet alle Threads-gebruikers te raken. Sommige gebruikers behouden toegang tot alle functies, terwijl anderen niet meer op de tijdlijn aankomen.

Threads gebruiken met VPN

Voorlopig lijkt er slechts één oplossing voor de foutmelding: het instellen van een VPN. Stel deze in op bijvoorbeeld het VK of de VS om alsnog toegang te krijgen. Let wel, dit werkt meestal enkel met betaalde VPN-diensten. Gratis VPN’s sturen vaak alsnog je originele IP-adres door naar Meta.

Een oplossing vanuit Meta volgt mogelijk alleen als Threads in de EU beschikbaar komt. Of Meta dit van plan is, is niet gekend. Het bedrijf deed daar vooralsnog geen uitspraken over. Ondanks dat het de EU oversloeg wist het al een aardige userbase te creëren; momenteel heeft Threads al meer dan 100 miljoen gebruikers.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business