Threads passeert kaap van 10 miljoen gebruikers

Meta Threads logo
© Meta
Meta's Twitter-concurrent Threads wist op slechts 7 uur tijd zo'n 10 miljoen gebruikers te werven. In de eerste twee uur schreven al meer dan 2 miljoen gebruikers zich in.

Threads is sinds vanmorgen beschikbaar in onder meer de VS en het Verenigd Koninkrijk. De EU doet Meta voorlopig niet aan met Threads, daar er nog te veel privacybezwaren zijn. Ook zonder Europese gebruikers lijkt Meta alvast een succesverhaal in handen te hebben met zijn Twitter-concurrent. Volgens Meta-CEO Mark Zuckerberg passeerde het platform op 7 uur tijd zo’n 10 miljoen gebruikers. Voorlopig is het aan Instagram gelieerde platform enkel nog beschikbaar op iOS: de toevlucht van Android-gebruikers moet dus zelfs nog beginnen.

Uiteraard valt nog te bezien of dit succes aanhoudt. Nieuwe platformen weten in den beginne vaker grote groepen gebruikers te werven. Mettertijd wordt pas duidelijk of het platform een lang leven is beschoren. Neem bijvoorbeeld videodienst Clubhouse, dat na een korte hype vrijwel alle gebruikers verloor. Die eerste hype doet zich nu ook alvast aan met Threads. Tegelijk staat daar wel tegenover dat Twitter-gebruikers werkelijk op zoek zijn naar alternatieve platformen.

Hype, of toch noodzaak?

Twitter’s recent ingevoerde gebruikslimieten is één van de redenen waarom gebruikers gretig op zoek zijn naar een ander platform. Wat uiteraard ook meespeelt is het verdwijnen van de blauwe vinkjes, toegenomen haat naar bepaalde bevolkingsgroepen en het vergrendelen van opties achter het betalende Blue-abonnement. Threads moet die problemen wegnemen. Meta streeft zelfs naar een open karakter, en wil zich aansluiten bij het ActivityPub-protocol.

De versie van Threads zoals het er vandaag bijstaat, ondersteunt dit protocol nog niet. Daar zou op termijn een update voor moeten volgen. Meta lijkt alvast een eigen mate van openheid te hanteren: gebruikers krijgen, in tegenstelling tot bij bijvoorbeeld Bluesky, niet de optie om te selecteren wat ze te zien krijgen. Meta’s Twitter-concurrent omarmt vooralsnog zijn eigen algoritme voor de invulling van de tijdlijn.

Uitgelicht artikel Mastodon app sociaal netwerk platform investering investeringen Mastodon wimpelt investeringsbedrijven af

Gelinkt aan Instagram

Niet alleen het uiterlijk van Threads lijkt op Instagram, de dienst werd ook aan dat platform gelinkt. Gebruikers kunnen zo hun Instagram-gebruikersnaam doorzetten naar Threads. Ook volgen ze met enkele klikken accounts die ze al kennen van Meta’s plaatjesmedium.

Voorlopig zien we daar wel niets van terug in België of Nederland. Meta besloot Threads niet in de EU uit te brengen. Of en wanneer de socialemediagigant dit heroverweegt, is niet bekend. Tot die tijd kun je in onze contreien wel terecht bij Bluesky en Mastodon, twee andere Twitter-knockoffs.

instagrammetaontspanningsociale mediathreads

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals