Nieuws

Twitter-rivaal Threads komt niet naar de EU

Instagram Threads
© Meta
Meta lanceert op 6 juli zijn Twitter-rivaal Threads. In de Europese Unie zal de app echter niet beschikbaar zijn.

Afhankelijk van wie je het vraagt gaat het de laatste tijd niet erg goed met Twitter. Sinds de overname door Elon Musk migreerden heel wat gebruikers van de app met het blauwe vogeltje naar andere alternatieven, zoals Mastodon. Ook Meta springt op de kar en lanceert een alternatief voor Twitter. Threads, zoals de nieuwe app heet, is Meta’s antwoord op de veranderingen bij Twitter.

Lang werd uitgekeken naar de release van het volgende socialemediaplatform door Meta. Meta lanceert de app op 6 juli, maar niet overal. In de Europese Unie moeten gebruikers nog even op hun honger blijven zitten. De dienst zal namelijk in eerste instantie niet beschikbaar zijn in Europa. Via de Ierse internetkrant Independent.ie vernemen we dat een woordvoerder van Meta dat bevestigt aan de Ierse Data Protection Commission (DPC).

De nieuwe app gebruikt Instagram als springplank: door het nieuwe Threads-account aan Instagram te koppelen, moeten gebruikers alvast geen moeite meer doen om zelf nog een account aan te maken. Data delen tussen verschillende diensten is, dankzij de GDPR, niet enorm vanzelfsprekend. Eerder verbood de EU Meta al om datastromen van WhatsApp en andere diensten met elkaar te vermengen.

Daar komt bij dat de app in de VS grote hoeveelheden data verzamelt. Onder meer gezondheidsinformatie, financiële informatie, zoekgeschiedenis, locatiegegevens, aankoopgeschiedenis, en je contactenlijst worden opgehaald door de app.

Onduidelijk

Het is momenteel onduidelijk of en wanneer Meta Threads zal lanceren in de EU. Opmerkelijk is dat de DPC de lancering van het nieuwe sociale medium niet blokkeerde. In plaats daarvan zou Meta de dienst niet voorbereid hebben op een Europese lancering. Het dichtst dat het nieuwe sociale medium bij het Europese vasteland zal geraken, is de UK: het eiland volgt namelijk niet alle GDPR-regels die hier wel aangehangen worden.

Het lijkt er dus op dat Europese gebruikers nog een tijdje bij Twitter moeten blijven. Andere alternatieven, zoals Mastodon of Bluesky zijn ook ‘beschikbaar’ in de Europese Unie. Wel moet je over de nodige horden geraken om op die platformen een account aan te maken.

Uitgelicht artikel Bluesky Jack Dorsey Twitter-concurrent Bluesky kan groeispurt niet aan

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business