Instagram duikt op 6 juli in zijn Twitter-avontuur

Instagram Threads
© Meta
Meta lanceert op 6 juli Instagram Threads, een in-house concurrent van Twitter. De app werkt als aanvulling op Instagram, incluis dezelfde gebruikersnamen.

Terwijl Musk probeert de problemen op Twitter te beteugelen, profiteren concurrenten als Bluesky van zijn miserie. Meta lijkt daar deze week op in te gaan spelen met de lancering van zijn Threads-app. Net als Bluesky en Mastodon is het een concurrent van Twitter. Wel werkt de app anders dan de eerdergenoemde diensten – het betreft immers geen decentraal platform. Meta houdt dus alle touwtjes in handen, incluis gebruikersnamen. Die zijn namelijk geïntegreerd met Instagram.

Threads is daarmee vooral een aanvulling op Instagram. De dienst moet naadloos integreren met het populaire socialemediaplatform. Die link maakt het onder meer door je gebruikersnaam die je op Instagram hebt meteen over te zetten op Threads. Ook kun je direct zien welke accounts die je op Instagram volgt eveneens actief zijn op de Twitter-concurrent, en deze direct beginnen volgen.

Twitter by Meta

Threads functioneert verder wel als losstaande app. Qua interface is de app weinig verrassend – bedenk je de Instagram UI, maar dan met tekst in plaats van foto’s. Net als op Twitter kun je posts direct liken, op ze reageren, ze retweeten en delen (via DM). Eenmaal je een bericht aanklikt krijg je, wederom net als op Musk’s sociale medium, alle threads onder een post te zien.

Uitgelicht artikel Instagram logo met blauwe achtergrond Je kan nu publieke Instagram Reels downloaden

Ter bescherming van gebruikers voegde Instagram ook reageer-beperkingen toe. Je kan dus steeds kiezen wie op je bericht mag reageren. Daarbij kun je kiezen uit alleen volgers, degenen die je in het bericht genoemd hebt en iedereen (geen beperkingen).

Succesverhaal op handen

Meta lijkt alvast op het perfecte moment in te stappen. Dit weekend ontstond chaos op Twitter nadat Musk gebruiksbeperkingen oplegde aan gebruikers. Niet-betalende gebruikers kunnen nog slechts 1.000 tweets per dag bekijken. Voor degenen met een Blue-abonnement ligt de limiet op 10.000 tweets. Momenteel kun je daarnaast geen tweets via de webinterface bekijken zonder te zijn ingelogd. Musk zegt dat dit nodig is om ‘datascraping’ tegen te gaan. Anderen zeggen dat Musk deze maatregelen juist trof om grote technische (en financiële) uitdagingen te verhullen.

Bluesky wist alvast flink te profiteren van die chaos, en moest zelfs tijdelijk de aanmeldingen op zijn website uitschakelen. Of ook Meta van dit momentum kan genieten, hangt uiteraard af van de vraag of gebruikers nóg een Twitter-concurrent willen installeren én onderhouden. Na 6 juli krijgen we daar mogelijk het antwoord op, dan lanceert Meta de Instagram Threads-app.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business