Je kan nu publieke Instagram Reels downloaden

Instagram logo met blauwe achtergrond
© Unsplash
Instagram heeft de optie toegevoegd om Reels te downloaden. Eerder was dit al mogelijk op TikTok.

Veel video’s die je tegenwoordig terugvindt op Instagram Reels zijn afkomstig van TikTok. Daar was het al langer mogelijk om openbare video’s te downloaden om ze elders te delen. Vanaf heden geldt dit ook voor Reels, meldt Instagram-topman Adam Mosseri in zijn Creator-kanaal. De aankondiging – gericht op creators die Mosseri volgen – lijkt alvast met gejuich te worden ontvangen.

Wel beperkt Instagram de uitrol vooralsnog tot de VS. Of en wanneer gebruikers elders in de wereld de functie kunnen gebruiken, is ongeweten. Om een Reel te downloaden klik je weldra op de ‘Deel’-knop bij een korte video, gevolgd door ‘Download’. Vooralsnog is niet bekend of video’s gedownload via deze functie een watermerk meekrijgen. Dit geldt wel voor video’s afkomstig van de naaste concurrent van Reels, TikTok.

Instagram Reels downloaden
© Instagram

Niet alle Reels zijn beschikbaar om te downloaden. Enerzijds geldt dit voor video’s van privéaccounts. Daarnaast kunnen gebruikers instellen dat hun Reels niet gedownload kunnen worden. Mosseri schrijft dat die optie straks aanwezig is in de accountinstellingen. Zover bekend komt die optie beschikbaar voor zowel reguliere publieke als Creator en Business-accounts.

Reels als drijfkracht voor groei

Instagram’s beslissing om Reels te laten downloaden is een die mogelijk nog op kritiek kan rekenen. Eerder besloot het platform nog het bereik van video’s met een TikTok-watermerk te verminderen. Nu stuurt het platform juist zelf weer aan op het delen van video’s met anderen; zo mogelijk ook op andere platformen.

Voor Instagram is dat mogelijk wel een manier om de groei van Reels te stuwen. Volgens Meta-CEO Mark Zuckerberg leggen Reels het platform alvast geen windeieren. AI-aangedreven aanbevelingen voor Reels zorgden in het eerste kwartaal zelfs voor een toename van 24 procent in tijd gespendeerd op Instagram. Eerder zag het platform gebruikscijfers juist nog teruglopen door de rappe opkomst van TikTok.

instagramontspanningreelstiktok

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals