Meer EV’s dan dieselauto’s verkocht in juni

Elektrische auto Europa
© Unsplash/Maxim Hopman
Europese consumenten kochten in juni meer volledig elektrische auto's dan dieselauto's. In de eerste zes maanden van 2023 lag het gecombineerde percentage diesels nog wel hoger.

Volgens de European Automobile Manufacturers’ Association (ACEA) waren BEV’s in juni goed voor 15,1 procent van alle autoverkopen. Dieselauto’s besloegen daarentegen 13,4 procent van het totaal. Elektrische voertuigen blijven nog wel ver achter op benzinevoertuigen, die de markt domineren aan 36,3 procent. Juni was de eerste keer in de Europese geschiedenis dat EV’s meer in trek waren dan diesels. Over de eerste zes maanden van het jaar uitgetrokken komen dieselauto’s nog boven de BEV-categorie uit, met marktaandelen van respectievelijk 14,5 en 12,9 procent.

Jaar-op-jaar steeg het aantal BEV-registraties in juni met 66,2 procent, meldt de ACEA. In juni 2022 bedroeg het marktaandeel EV’s nog 10,7 procent. Met name Nederlandse (90,1%), Duitse (64,4%) en Franse (52%) autokopers kiezen vaker voor volledig elektrische modellen. Vanaf januari tot juni 2023 werden in de hele Europese Unie 703.586 elektrische auto’s verkocht.

Uitgelicht artikel Toyota logo Toyota werkt aan EV’s met range van 1.200 kilometer

Tegelijk zag de belangenorganisatie voor de Europese autobranche in juni de vraag naar PHEV’s met 32,4 procent toenemen. Jaar-op-jaar is het segment als geheel iets gekrompen, ten goede van EV’s. Groei voor dit segment ziet de autobranche met name in Duitsland (59,1%), Italië (29,9%), Frankrijk (27,9%) en Spanje (22,7%).

Groei van brandstofauto’s

Hoewel ACEA enerzijds de groei van EV’s ziet versnellen, meldt het eenzelfde groei voor brandstofauto’s. In juni nam de verkoop van brandstofauto’s met 11 procent toe in de eurozone. Door de toegenomen verkoop van EV’s en PHEV’s daalde tegelijk wel het marktaandeel.

Cijfers over het marktaandeel zeggen dus niet alles. Te meer omdat er in de eerste helft van 2023 veel meer nieuwe auto’s (5,4 miljoen, stijging van 17,9%) werden geregistreerd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business