Nieuws

Seagate FireCuda-SSD’s kampen nog steeds met hitteproblemen

Seagate FireCuda 540
© Seagate
Seagate-SSD's van het type FireCuda 540 PCIe 5.0 kampen al een tijdje met hitteproblemen. Een bug in de firmware werd nog niet overal gepatcht.

De eerste berichten rond oververhitting van PCIe 5.0-SSD’s van uiteenlopende merken dateren al van mei. Met name de Phison E26-controller die in SSD’s gebruikt wordt (en dus ook in de Firecuda-serie van Seagate) kon te warm worden. Daarvoor viel die dan uit, met alle gevolgen van dien. Daar komt nog bij dat dit type SSD’s ook niet zelf voor throttling zorgde, om oververhitting te voorkomen. Als er een besturingssysteem op geïnstalleerd stond, was de pc herstarten de enige manier om weer verder te kunnen.

FireCuda miste firmware-update

De meeste fabrikanten, waaronder Corsair, liepen tegen hetzelfde probleem aan. Dat werd vervolgens aangepakt met een update van de firmware, nadat Phison de fout kon identificeren en zijn flater softwarematig had rechtgezet. Maar intussen hebben nog niet alle SSD’s van het type PCIe 5.0 de nieuwe firmware gekregen. De FireCuda 540 verscheen eind juni pas op de markt en miste daardoor wellicht – vers uit de doos – de cruciale update.

Het Duitse ComputerBase nam de proef op de som en kon tijdens tests vaststellen dat de FireCuda 540 binnen de twee minuten crashte tijdens een CrystalDiskMark-benchmark, nadat die 87 graden Celsius warm werd. ComputerBase informeerde bij Seagate naar een geplande update, maar kreeg voorlopig nog geen reactie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business