Nieuws

ESRB wil effectief leeftijdsslot op videogames

PlayStation 5
© iStock / Girts Ragelis
Als het aan de ESRB ligt, kunnen kinderen binnenkort geen games meer spelen waarvoor ze te jong zijn.

De aangeraden leeftijd op videogames – heel wat ouders hanteren het slechts als richtlijn, een ander deel zit er niet zo mee in. Wie er wél mee inzit, is de Entertainmant Software Rating Board – ook wel gekend als de ESRB. Het is de organisatie die de ‘E’, ‘T’ en ‘M’-ratings voor de Amerikaanse markt verzorgt.

Een ESRB-rating.

Aanvankelijk was de rating op de doosjes meer een richtlijn voor ouders, maar de ESRB maakt zich klaar om er net wat meer van te maken. Uit een voorstel dat de organisatie aan de Amerikaanse Federal Trade Comission (FTC) doet, blijkt dat ze als het ware een toegangsslot op games willen zetten. Daarvoor zouden ze de gezichten van gamers gaan scannen en aan de hand daarvan bepalen hoe oud ze zijn. Niet oud genoeg? Dan zal je spelletje gewoon niet opstarten.

Om dat te bewerkstelligen partnert de ESRB met SuperAwesome, een dochteronderneming van Epic Games, en Yoti, experts in leeftijdsverificatie. Voorlopig ziet het er naar uit dat spelers een selfie moeten maken, en deze ergens moeten uploaden. Hierna kan software raden hoe oud je bent en beslissen of je de game al dan niet mag spelen.

Overbodig?

Je zou kunnen zeggen dat een beleid als dit compleet overbodig is. Het zijn immers vooral jonge kinderen die bepaalde games niet zullen kunnen spelen. Doorgaans hebben die kinderen nog naar hun ouders te luisteren. Ouders zouden, met andere woorden, niet meer kunnen beslissen om hun kind alsnog een bepaalde game te laten spelen. Als je gezichtsscan zegt dat je te jong bent, heb je als kind dikke pech.

Ook al is het huidige ratingsysteem wel duidelijk, de ESRB zegt dat zo’n nieuw systeem wel echt nodig is. Met de gezichtsscans wil de organisatie voldoen aan de Children’s Online Privacy Protection-wet, ook wel gekend als COPPA. Die wet dateert uit 1998 en maakt dat onlinediensten de leeftijd van jonge kinderen moeten controleren. Of Amerikaanse ouders daarmee gediend zijn, dat is maar de vraag. De ESRB probeert de zorgen weg te nemen door aan te halen dat de foto’s nergens bijgehouden worden, maar meteen verwijderd worden.

PEGI, die in Europa instaat voor de rating van games, is momenteel niet van plan om een soortgelijk systeem in te voeren. Daar blijft het momenteel bij het geven van “goed advies voor ouders” – niet het versperren van de toegang voor jongeren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Welke antivirussoftware gebruik jij?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business