Android waarschuwt nu voor onbekende trackers

Android bluetooth-tracker
© Unsplash/Daniel Romero
Android waarschuwt nu als je wordt achtervolgd door onbekende bluetooth-trackers. Het systeem werkt met trackers als Apple's AirTags en de Galaxy SmartTag.

Gebruikers met een Androidtelefoon konden tot voor kort ongezien gevolgd worden door AirTags en andere bluetooth-trackers. Dat terwijl Apple al veel eerder besloot een systeem op te zetten om een achtervolgende, onbekende, AirTag te detecteren. Voor Androidgebruikers is er nu gelukkig ook een oplossing. Google pakt het ook meteen breed aan: Android kan allerhande bluetooth-trackers die je achtervolgen herkennen. Naast AirTags gaat het onder meer om Samsungs Galaxy SmartTag.

Gebruikers krijgen een melding zodra Android opmerkt dat zo’n bluetooth-tracker ze achtervolgt. Via de melding krijgen ze ook te zien waar de tracker hen heeft achtervolgd. Ook biedt Google je de optie een meldingsgeluid af te spelen op de tracker. Zo kun je het spionage-apparaat terugvinden en waar nodig uit je omgeving verwijderen. De eigenaar van zo’n tracker wordt daar overigens niet van op de hoogte gesteld, legt Google uit.

Bluetooth-trackers detectie Android
© Google

Alle Android-telefoons vanaf Android 6.0 Marshmallow krijgen dit detectiesysteem. Het systeem zit ingebakken in de zogeheten Veiligheid en noodgevallen-app. Op de TechPulse-redactie was de optie niet meteen zichtbaar. Waarschijnlijk rolt Google de mogelijkheid de komende weken stilaan uit; als je hem nog niet direct ziet opduiken, is dat dus niets om je zorgen over te maken.

Handmatig controleren

Google biedt verder de optie aan om handmatig te zoeken naar trackers. Zo kan je bijvoorbeeld direct zoeken naar achtervolgende trackers als je een wagen in stapt. Zo’n handmatige zoekactie duurt volgens de zoekgigant 10 seconden. Ook hiervoor kan je terecht in de Veiligheid en noodgevallen-app. Bij de meeste toestellen zit dit menu ingebakken in het instellingen-menu. Zo niet, dan vind je deze in de applijst onder de eerdergenoemde naam.

Nieuwe trackerstandaard

Ideaal is de huidige situatie alvast niet. Apple en Google proberen dit probleem intussen samen op te lossen. De technologiegiganten werken aan een nieuwe ‘trackerstandaard‘. Die zal, net als voorgaande trackers, gebaseerd zijn op bluetooth. Met die standaard kunnen trackers automatisch Android en iOS-toestellen op de hoogte brengen als ze worden achtervolgd. Nu moeten Google en Apple zulke trackers steeds handmatig onder hun hoede nemen.

Verwacht wordt dat die standaard in het najaar wordt gefinaliseerd. Voor die tijd kun je op Android alvast vertrouwen op de nieuwe meldingen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business