Nieuws

Samenwerking tussen Google en Apple moet stalking via trackers verhelpen

Stalking via AirTag
Dinsdag kondigden Apple en Google een onverwachte samenwerking aan om stalking via Bluetooth-trackers een halt toe te roepen.

Apple biedt al sinds 2021 zogenaamde ‘AirTags’ aan: apparaatjes die continu in verbinding staan met een netwerk van Apple-apparaten, om er voor te zorgen dat je nooit geen zaken meer verliest. Ook voor het Android-ecosysteem zijn er trackers beschikbaar. Google werkt momenteel aan de ontwikkeling van zo’n eigen tracker. Die heeft momenteel enkel nog een codenaam: ‘Grogu’.

Stalking via AirTags

Een onvoorziene bijwerking van dit soort trackers: wie stiekem een AirTag of andere tracker in je rugzak of handtas stopt, kan zien waar je overal naartoe gaat. De handige apparaatjes zetten dus onbedoeld de deur open voor stalkers. Om het probleem van stalking iets of wat te verhelpen voerde Apple vrij snel een waarschuwingsmelding in. Die waarschuwt je wanneer een onbekende tracker lange tijd in je buurt te vinden is.

Die waarschuwingsmelding werkt wel enkel voor Apple-apparaten. Wie gevolgd wordt met een AirTag maar zelf een Android-telefoon heeft, zal hier dus geen melding van ontvangen. Wie die meldingen wel wil ontvangen, moet daarvoor een specifieke app installeren.

Nieuwe standaard

Met een samenwerking willen Apple en Google die situatie rechtzetten. De twee technologiebedrijven dienden gezamenlijk een voorstel in voor nieuwe industriestandaarden bij de Internet Engineering Task Force (IETF). Als de nieuwe standaard eenmaal geïmplementeerd wordt, zal het mogelijk zijn om ook met een Android-telefoon meldingen te ontvangen over nabije AirTags – en vice versa.

Andere fabrikanten van tracking-apparaten onthalen de samenwerking tussen Apple en Google op een positieve manier. De nieuwe standaard werd bovendien ontwikkeld in samenwerking met deze fabrikanten. Belanghebbenden hebben drie maanden de tijd om feedback te geven op de standaard en wijzigingen voor te stellen. Verwacht wordt dat de standaard eind dit jaar in gebruik genomen wordt.

Uitgelicht artikel Google find my Google werkt aan “Find My”-netwerk, ook voor uitgeschakelde apparaten

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business