Nieuws

Gboard voert nieuwe manier in om toetsenbord te vergroten

Gboard
© iStock / mihailomilovanovic
Gboard, het standaardtoetsenbord op Android-apparaten, is over de jaren heen beetje bij beetje verbeterd. Het toetsenbord geeft je nu betere controle over hoe groot alles moet zijn.

Een ‘resize’-optie, waarmee je zelf de grootte van je toetsenbord kan bepalen, zit al een tijdje in het toetsenbord verwerkt. Nieuw is echter de manier waarop het systeem nu werkt. In de instellingen voor het toetsenbord zitten al opties met betrekking tot de hoogte van je Gboard. Maar ook tijdens het typen kan je daar aan: door in de toolbalk op het ‘resize’-icoontje te duwen open je daarvoor een scherm.

Voorheen kon je op dat scherm kiezen uit zeven verschillende opties, gaande van ‘extra kort’ naar ‘extra hoog’. Die opties verdwijnen nu, en worden vervangen door een venster dat je zelf kan verslepen. De grootte van dat venster bepaalt ook hoe groot je toetsenbord zal worden. De nieuwe procedure is dus veel intuïtiever. Ook in de lengte kan je de grootte van het toetsenbord bepalen via dit menuutje.

Opmerkelijk is dat je het toetsenbord ook hoger kan plaatsen. Vind je dat het toetsenbord op je telefoon nogal laag zit? Dan kan je het in de instellingen hoog genoeg maken. Vanaf het moment dat er plek op overschot is, kan je het toetsenbord naar boven slepen. Daardoor til je het toetsenbord als het ware op en ontstaat er grijze ruimte onderaan de spatiebalk. Zo zorg je ervoor dat het toetsenbord op je Android-smartphone helemaal op je wensen is afgestemd.

De nieuwe Resize-functie is beschikbaar als onderdeel van de bètaversie van Gboard. Jezelf aanmelden voor die bètaversie kan via deze link. Heb je je aangemeld voor het bètatestprogramma? Dan is er nog geen garantie dat je de nieuwe opties zal zien verschijnen. Niet alle telefoons zien de update namelijk tegelijk verschijnen.

Uitgelicht artikel Gboard Gboard krijgt ‘undo’-knop om vergissingen ongedaan te maken

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business