Nieuws

Elektroden in AirPods zouden binnenkort hersengolven kunnen lezen

AirPods
© Apple
Als het aan Apple ligt, dan krijgen de AirPods binnenkort meer functies dan alleen luisteren en worden ze deels een gezondheidsproduct.

Als het over draadloze oortjes gaat, dan worden de Apple AirPods vaak genoemd als een van de beste opties. Een nieuw patent dat Apple heeft ingediend geeft aan dat ze de AirPods niet meer als louter audioproduct zien, maar ook als gezondheidsproduct in de markt willen zetten. Daarvoor wil de iPhonefabrikant allerlei elektroden in de AirPods verwerken.

Die elektroden zouden allerlei signalen moeten oppikken, waaronder ook allerlei hersengolven. Daarmee zouden de AirPods aansluiten bij de Apple Watch-reeks, waarmee gebruikers ook allerlei gezondheidsmetingen zoals elektrocardiogrammen (ECG) kunnen maken. Apple ziet voor de AirPods-elektroden een heleboel mogelijke functies. Het bedrijf vernoemt elektro-encefalografie- (EEG), elektromyografie- (EMG) en elektro-oculografiemetingen (EOG). Daarnaast is er ook ruimte voor het maken van elektrocardiogrammen, galvanische huidreactiemetingen (GSR) en Blood Volume Pulse-metingen (BVP).

Zo zouden de AirPods met elektroden eruit moeten zien.

De technologiereus laat in het patent bovendien optekenen dat het zich niet beperkt tot die metingen. Het is, met andere woorden, goed mogelijk dat er nog gegevens opgehaald kunnen worden met de elektroden.

Kalibreren

Zulke elektroden moeten echter goed gekalibreerd worden omdat ze anders foutieve metingen kunnen geven. Apple zegt dan ook dat gebruikers de elektroden op de vorm van hun oor zullen moeten afstellen. Hoe dit in zijn werking zou gaan is niet geweten. Vermoedelijk voorziet de producent een toepassing waarmee dat in een handomdraai of twee gepiept is.

De vraag is echter of Apple ooit aan de integratie van die elektroden toekomt. Het zou niet de eerste keer zijn dat Apple een patent indient om er uiteindelijk niets mee te doen. Het inwerken van een groot aantal elektroden op een klein oppervlak als dat van de AirPods is bovendien niet vanzelfsprekend. Heel wat haalbaarder is om bijvoorbeeld een temperatuursensor in de AirPods te integreren. Volgens technologiejournalist Mark Gurman is Apple ook daarmee bezig, al zou het nog “enkele jaren” kunnen duren voor de technologie beschikbaar is voor gebruikers.

Uitgelicht artikel Beste draadloze oortjes De 7 beste draadloze oortjes in 2023

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business