Nieuws

Apple Mac Mini ondergaat M3-behandeling

Apple Mac Mini
© Unsplash/Joey Banks
Apple's Mac Mini krijgt in oktober mogelijk een Apple Silicon M3-variant. De huidige Mac Mini is gebaseerd op de M2 en M2 Pro-chipsets.

De huidige Mac Mini-generatie werd vorig jaar nog aangekondigd. Dat Apple nu al een opvolger op touw heeft, is daarmee op z’n minst opvallend te noemen. Wel ligt het in lijn met de nieuwe MacBook-modellen die de technologiegigant in oktober onthult, meldt Bloomberg-journalist Mark Gurman. De geruchtenmaker meldt dat Apple is gestart met testen voor de nieuwe Mac Mini. Vooralsnog lijkt er wel slechts één variant in de pijplijn te zitten, met de basisvariant M3-chipset.

Gurman stelt dat die chipset in de Mac Mini beschikt over acht rekenkernen. Vier van die kernen zijn Apple’s efficiënte rekeneenheden, terwijl de overige vier puur op prestaties zijn gericht. De chipset is verder uitgerust met 10 GPU-rekenkernen (net als bij de M2). Op de interne testmachine is nog eens 24 GB RAM aanwezig. Vermoedelijk is dat echter niet de basisuitrusting van de Mac Mini, die nu nog standaard met 8 GB RAM is uitgerust.

Zes nieuwe Mac-modellen

Qua software draait de testmachine op macOS Sonoma 14.1. Dat besturingssysteem wordt mogelijk tezamen met de nieuwe Macs uitgebracht. Meervoud, want we maken in oktober namelijk niet alleen kennis met een vernieuwde Mini. Gurman stelt dat Apple de volgende Mac-modellen in de pijplijn heeft zitten:

  • 13-inch MacBook Air (M3)
  • 15-inch MacBook Air (M3)
  • 13-inch MacBook Pro (M3)
  • iMac (M3)
  • 14- en 16-inch MacBook Pro (M3 Pro en M3 Max)

Gurman weet in zijn Power On-nieuwsbrief ook enkele details over de M3 Pro-chipset te noemen. Die processor beschikt naar verluidt over 12 CPU-kernen en 18 GPU-rekeneenheden. Voor de M3 Max staan mogelijk 14 CPU- en meer dan 40 GPU-kernen op het menu.

Lancering in oktober

Neem de gelekte details zoals gewoonlijk met een korrel zout. Voorlopig heeft Apple de M3-serie niet officieel aangekondigd. Waarschijnlijk staat dit in oktober te gebeuren, wanneer Apple de nieuwe chipset en Mac-machines aankondigt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business