Nieuws

Onderzoekers houden X (Twitter) massaal voor bekeken

Elon Musk
© Elon Musk
Wetenschappelijke onderzoekers laten X (Twitter) tegenwoordig liever links liggen. Ze kijken steeds vaker naar alternatieven als Mastodon.

Eerder dit jaar voerde Pew Research een onderzoek, waaruit bleek dat de meerderheid van de (Amerikaanse) Twitter-gebruikers minder tijd doorbrengt op het platform sinds de overname door Elon Musk, vorig jaar. Nieuwe data trekken die lijn nu door voor wat wetenschappelijke onderzoekers betreft.

Uit een bevraging door het wetenschappelijk tijdschrift Nature bij 9.200 wetenschappelijk onderzoekers blijkt nu dat meer dan de helft van de researchers die X gebruikt er minder tijd doorbrengt of er zelfs definitief de deur achter zich heeft dichtgetrokken. Bijna de helft van de bevraagden gaf ook aan dat ze voor hun onderzoek naar alternatieven als Mastodon zijn gaan kijken.

X voedt Mastodon

Opvallend is dat de uittocht bij X/Twitter voor een opvallende groei heeft gezorgd bij Mastodon. Uit de bevraging blijkt dat het platform het populairst geworden is bij researchers. Z’n 47 procent gaf te kennen dat ze het opensourceplatform het voorbije jaar zijn beginnen gebruiken. Pas daarna volgen LinkedIn en Instagram, met respectievelijk 35 en 27 procent. Threads, de X-concurrent van Meta, kwam pas op plek 4, ondanks het feit dat de app enkele dagen voor het onderzoek van Nature gereleaset werd en dus ‘hot’ was.

Veranderd beleid

Verder wijst Nature er nog op dat Twitter historisch gezien een belangrijk platform is geweest voor onderzoekers en wetenschappers, of het nu ging over de publieke gezondheid of taalonderzoek. Het werd bovendien ook gebruikt om onderzoeksresultaten te delen en wetenschappelijk debat te promoten. Researchers hadden ook een belangrijke rol te spelen in de strijd tegen desinformatie.

Onderzoekers geven nu te kennen (net als gewone gebruikers overigens) dat hun zeggenschap ingeperkt wordt en dat wie betaalt voor verificatie veel sneller de aandacht krijgt. De API van X is naar verluidt ook dermate duur geworden dat de meesten er geen gebruik meer van kunnen maken. Het blijft maar de vraag of de kritiek Musk en co kan doen terugkeren op hun stappen.

Uitgelicht artikel Twitter X is bezig met verhuis van ‘twitter.com’ naar ‘x.com’

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business