Nieuws

Android krijgt smartwatch-ontgrendeloptie à la iPhone

Smartwatch Wear OS
© Unsplash/Sanju Pandita
Android-smartphones laten zich binnenkort ontgrendelen door een Wear OS-smartwatch. De functie lijkt gereed voor introductie, schrijft AssembleDebug op X.

Google bracht de Watch Unlock-functie tijdens CES 2023 zelf al eens aan het licht. Google gebruikt voor deze functie de zogenaamde Active Unlock API die met Android 13 werd ingebakken. Draag je naast je smartphone ook een Wear OS-horloge bij je, dan blijft je smartphone ontgrendeld. Pas als de smartphone buiten bereik is van de smartwatch, schakelt de vergrendeling weer in. Welke smartwatches de functie zouden krijgen of wanneer Google Watch Unlock wilde uitbrengen, bleef nochtans onbesproken.

Momenteel is de functie eveneens nog niet buiten Google beschikbaar. AssembleDebug zegt dat Google Watch Unlock wel in gereedheid lijkt te brengen voor de definitieve uitrol. Meer specifiek: middels enkele low-level flags in Android wist AssembleDebug de functie in Android te activeren. Het lukt de X-gebruiker ook al om de functie te activeren.

Google noemt Watch Unlock de ideale ontgrendeloptie voor wanneer ‘je handen nat zijn of je gezicht niet wordt herkend’. Wel werkt de functie alleen wanneer jouw Wear OS-horloge in de buurt is en om je pols zit. De functie werkt dus niet als de smartwatch enkel in de nabije omgeving ligt, legt de zoekgigant uit.

Ontgrendelen met Apple Watch

Google doet met Watch Unlock alvast niets nieuws. Apple bracht eerder al de mogelijkheid uit een iPhone te ontgrendelen met een Apple Watch. Watch Unlock voor Wear OS is ook functioneel vrijwel gelijk. Om te ontgrendelen veeg je simpelweg omhoog op je vergrendelscherm. Detecteert Android geen gezicht of vingerafdruk? Dan controleert het of er een Wear OS-smartwatch in de buurt is.

Als die wordt gevonden, ontvang je een notificatie op je smartwatch en ontgrendelt dit je telefoon. Via die melding kan het toestel ook vergrendeld worden, mocht je je telefoon per ongeluk van het slot hebben gehaald.

Alle Wear OS-horloges

Welke Wear OS-smartwatches de functie ondersteunen is niet bekend. Het is goed mogelijk dat de zoekgigant enkel nieuwere Wear OS 3 en 4-modellen ondersteunt. Over een lanceringsdatum is op dit punt nog niets bekend.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business