Nieuws

Spotify wilde ‘white-noise’ podcasts dumpen

Spotify logo
© Unsplash / Alexander Shatov
Spotify heeft op het punt gestaan zogeheten white-noise (ruis) podcasts te dumpen. Niet vanwege de content, maar juist de kosten van zulke podcasts.

Makers van zogeheten white-noise podcast zouden minimaal 18.000 euro per maand verdienen met hun podcasts. Niet geheel verwonderlijk als je de luistercijfers bekijkt. De podcasts zijn goed voor 3 miljoen consumptie-uren per dag, schrijft Bloomberg. De publicatie zegt inzage te hebben gehad in interne Spotify-documenten. Daaruit blijkt dus dat white-noise podcasts, met geluiden van de zee, stofzuigers en bijvoorbeeld watervallen, ontzettend populair zijn. Dusdanig populair dat Spotify – mede door de kosten – van de white-noise podcasts af wilde, blijkt uit dezelfde stukken.

Wat meespeelt is dat de podcasts Spotify minder opleveren dan ‘vergelijkbare content’. Spotify wilde dan ook een blokkade opleggen voor het uploaden van nieuwe white-noise podcasts. Ook zou de streamingsdienst gebruikers vaker naar andere content verwijzen. Met die wijziging zou Spotify jaarlijks 35 miljoen euro besparen. Daar is echter niets van terecht gekomen, schrijft het bedrijf in een reactie aan het adres van Bloomberg.

Uitgelicht artikel Spotify logo Spotify kreeg er nog nooit zoveel gebruikers bij

“Het voorstel in kwestie is niet doorgevoerd: we hebben nog steeds podcasts met witte ruis op ons platform”, klinkt het.

Kortstondig doorgevoerd

Volgens een creator waar Bloomberg mee sprak is dat niet het volledige verhaal. De creator meldt dat zijn afleveringen tweemaal van Spotify verdwenen. De eerste keer hield de wijziging drie weken aan, wat de creator dagelijks 50.000 downloads zou hebben gekost. Nog een 20.000 downloads per dag gingen verloren toen de afleveringen voor een tweede keer – ditmaal voor tien dagen – werd verwijderd.

De oorzaak van het verdwijnen van de white-noise podcasts is niet exact gekend. Spotify zegt niet op specifieke gevallen in te kunnen gaan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business