Nieuws

YouTube wil door AI gegenereerde muziek legaal kader geven

YouTube
© YouTube/Google
YouTube is een regelgeving op poten aan het zetten met partners als de Universal Music Group (UMG) voor het gebruik van door AI gegenereerde muziek.

YouTube blijkt momenteel een soort laboratorium voor muziek door kunstmatige intelligentie. Het videoplatform krijgt zo meteen heel wat verantwoordelijkheid op zijn bord, want uiteraard wil YouTube een goed evenwicht vinden tussen het aanbieden van zulke muziek aan liefhebbers ervan en het beschermen van auteursrechten. Daarom heeft het videoplatform samen met UMG een aantal principes neergepend, zo laat YouTube weten op zijn blog. Concreet wordt de technologie niet geschuwd, maar moeten betrokken artiesten wel vergoed worden.

“AI is er nu eenmaal en we hebben een ‘verantwoordelijke’ strategie nodig”, zegt YouTube. Het videoplatform zet daarom een Music AI Incubator op poten die het potentieel heeft om een serieuze invloed uit te oefenen op de strategie van YouTube. Artiesten die bij UMG zijn aangesloten, zoals Rosanne Cash, Yo Gotti en de erfgenamen van Frank Sinatra, gaan nieuwe inzichten helpen vormen aan de hand van YouTubes experimenten.

AI-muziek en copyright

AI-muziek moet ook gepaste bescherming krijgen tegen mogelijke schendingen van auteursrechten, maar moet tegelijkertijd open genoeg blijven voor partijen die deel willen uitmaken van het creatieproces. YouTube trad verder niet in detail, maar wil wel voortbouwen op het Content ID-systeem dat het voor zijn video’s gebruikt. Rechtenhouders kunnen bepaalde content ‘flaggen’ als ze menen dat hun materiaal zonder toestemming gebruikt wordt.

Daarbovenop wil YouTube zijn huidige regelgeving opschalen, zodat die aangepast is aan de mogelijkheden van AI. Voorlopig gaat het dus om best vage principes. In de komende tijd zouden we meer te weten komen over nieuwe beleidsvoering rond specifieke technologieën en het genereren van inkomsten voor creators van AI-muziek.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business