Nieuws

Google Chrome kijkt af bij Apple’s Safari

Google Chrome
© iStock / stockcam
Google test momenteel een aangepaste adresbalk voor Chrome op iOS. Net als op Safari neemt de adresbalk voortaan plaats onderaan het scherm.

Safari-gebruikers kregen vanaf iOS 15 te maken met de gewijzigde adresbalk. Aan de werking van de adresbalk is uiteraard niets gewijzigd; wel is de balk onderaan het scherm makkelijker te bereiken als je een iPhone met één hand gebruikt. Daar lijkt Google nu ook aan toe te geven op iOS: de testversie van Chrome op iOS (via Testflight) bevat nu de optie om de adresbalk onderaan te plaatsen.

Volgens iOS-ontwikkelaar Steve Moser kunnen gebruikers de functie zelf aanpassen. Voorlopig lijkt de browser gebruikers niet te forceren de adresbalk onderaan het scherm te plaatsen, wat wel met Safari is gebeurd. Om de adresbalk te verschuiven kunnen gebruikers terecht in de instellingen van Chrome. Klik daar op ‘Adresbalk’ en kies de optie om de balk onderaan te plaatsen.

Enkel in Testflight-versie

Uiteraard kan je dit later altijd terug wijzigen. Dat geldt overigens ook voor Safari op iOS, waarbij je de adresbalk (Apple noemt het een ‘tabbladbalk’) via het iOS-instellingenmenu kan verschuiven. Of jij de optie in Google Chrome op iOS ziet verschijnen, hangt af van de Chrome-versie die je gebruikt. Zoals gezegd: enkel Testflight-gebruikers zien de optie op het moment van schrijven in Chrome verschijnen.

Gebruik je Chrome via Testflight, maar zie je de mogelijkheid alsnog niet? Dan kan je ‘m handmatig inschakelen. Browse daarvoor naar “chrome://flags/#bottom-omnibox-steady-state” en schakel de testoptie in. Herstart vervolgens de browser: de functie moet daarna wel opduiken in je instellingen.

Uitgelicht artikel Google Chrome Google verbetert zoekfunctie van Google Chrome voor Android en iOS

Niet op Android

De komst van de functie lijkt vooral een staaltje ‘afkijkwerk’ van Google. Niettemin omdat de optie niet beschikbaar is op de Android-versie van Chrome. Het is mogelijk dat daar op termijn wel wat in gaat veranderen. Google testte eerder immers wel de optie om de adresbalk op Android onderaan het scherm te plaatsen.

Wanneer alle iOS-gebruikers met Chrome de functie kunnen gebruiken, is niet bekend. Meestal duurt het nog enkele weken tot maanden vooraleer een functie uit de testversie beschikbaar komt op stabiele builds.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business