Nieuws

Huawei lanceert Mate 60 Pro, dit moet je weten

Huawei Mate 60 Pro groen
© Huawei
Huawei heeft dinsdag de Mate 60 Pro gelanceerd. Volgens diverse bronnen is het toestel ‘in staat 5G-snelheden te behalen’. Ongeweten is of er echt een 5G-modem in steekt.

Ondanks alle westerse sancties houdt Huawei vast aan zijn tweejaarlijkse releaseschema voor high-end smartphones. Eerder dit jaar bracht het zodoende de P60-serie op de markt. Nu is het de beurt aan de Mate 60 Pro. Opvallend is dat Huawei met de Mate 60 Pro voor het eerst terug kiest voor een in-house HiSilicon-chipset. De voorbije jaren kon de telecomgigant nog vertrouwen op Qualcomm Snapdragon 8-serie chipsets, weliswaar met een 4G-modem, maar die samenwerking lijkt voorbij.

Terug naar HiSilicon

Welke chipset Huawei wel gebruikt in de Mate 60 Pro, laat de fabrikant onbesproken. Toch zijn de details daarvan reeds gelekt. Het zou immers gaan om de HiSilicon Kirin 9000S. De chipset beschikt naar verluidt over vier ARM Cortex-A720- en vier Cortex A510-rekeneenheden. Voor de GPU maakt Huawei vermoedelijk gebruik van een in-house ontworpen exemplaar, de Maleoon 910.

5G-snelheden?

Een echte powerhouse is de genoemde chipset alvast niet. Daarvoor ontbreekt ook ARM’s Cortex X1- of X2-kernen, die in recente vlaggenschipchips gebruikt worden. Met de Mate 60 Pro zou Huawei ook niet per se het vlotste vlaggenschip willen neerzetten. De focus zou juist liggen op het bieden van de nieuwste technologieën. Bloomberg meldt bijvoorbeeld dat screenshots van diverse Chinese gebruikers laten zien dat het toestel 5G-snelheden behaalt.

Huawei Mate 60 Pro in het paars
© Huawei

Frappant, daar het merk al enkele jaren geen toegang krijgt tot bijvoorbeeld 5G-modems. Of Huawei zelf zo’n modem wist te ontwikkelen, of dat het om hoge 4G-snelheden gaat, is vooralsnog ongeweten. De publicatie zegt niet te kunnen bevestigen of de getoonde beelden authentiek zijn. Er moet dus een slag om de arm gehouden worden bij de claims.

‘Snelste Mate ooit’

Een Huawei-woordvoerder meldde tegen Bloomberg nog dat de Mate 60 Pro “de snelste Mate ooit” is. Die claim werd niet ondersteund door argumenten of andere bewijzen.

In de basis is de Mate 60 Pro overigens weinig verrassend. Het OLED-scherm meet 6,82-inch en haalt een beeldverversing van 120Hz. Dit scherm biedt plaats aan drie losse inkepingen: een voor de 13 MP-selfiecamera, terwijl de twee andere inkepingen dienen voor 3D-gezichtsherkenning. Huawei zegt gebruik te maken van Kunlun Glass, Huaweis eigen tegenhanger van Gorilla Glass, ter bescherming van het paneel.

Uitgelicht artikel Huawei logo Huawei moet Europese telecommarkt (deels) verlaten

Onder de motorkap is nog een 5.000 mAh-batterij aanwezig met 88 watt snelladen. Ondersteuning voor draadloos laden is ook aan boord, met maximaal 50 watt draadloos laden.

Gekende camera’s

Tot slot zijn er nog de camera’s. Op de Mate 60 Pro gaat het om een 50 MP-hoofdcamera, die we van de P60 Pro kennen, evenals een 48 MP-telefotocamera en 12 MP-groothoeksensor.

Niet naar Europa

Het lijkt ons uiterst onwaarschijnlijk dat de Mate 60 Pro ooit in België beschikbaar komt. Huawei bracht de P60-serie eerder dit jaar overigens wel in Europa uit – het blijft dus wel mogelijk. Qua prijs brandt de Huawei Mate 60 Pro dan wel een flink gat in je portemonnee: in China kost het toestel 890 euro, exclustief BTW (CNY 6.999).

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business