Huawei moet Europese telecommarkt (deels) verlaten

Huawei logo
© Unsplash/Omid Armin
De Europese Commissie werkt naar verluidt aan een verbod op telecomapparatuur van partijen die ‘een veiligheidsrisico vormen’, waar Huawei onder zou vallen.

Een officieel voorstel voor zo’n verbod ligt nog niet direct op tafel. Wel neemt de kritiek van Europese wetgevers toe op lidstaten die de veiligheidsrisico’s van zulke apparatuur onvoldoende mitigeren, meldt Financial Times. De Europese Commissie ziet expliciet gevaren in apparatuur die gebruikt wordt in 5G-netwerken en geleverd wordt door partijen die ‘een veiligheidsrisico vormen’, schrijft de zakenkrant.

Specifieke namen worden niet genoemd. Wel is duidelijk dat het gaat om de afhankelijkheid van uit China afkomstige telecomapparatuur. Zulke apparatuur wordt onder meer geleverd door Huawei en ZTE. Hoewel Europa ook twee leveranciers van zulke apparatuur rijk is – met name Nokia en Ericsson – wordt er vaak 5G-apparatuur uit China gehaald om in de kosten te snijden.

Uitgelicht artikel Seagate Seagate exporteerde illegaal hardware naar Huawei

Om die afhankelijkheid te remmen wil de Commissie mogelijk toewerken naar een verbod. Daarbij is het landen niet langer toegestaan de apparatuur in ‘kritieke delen van de infrastructuur’ in te zetten. Overigens betekent dit niet dat het gebruik van Chinese telecomapparatuur geheel verboden wordt; het blijft immers toegestaan hardware van Huawei en ZTE in te zetten op zendmasten.

Einde van keuzevrijheid

Voorlopig is nog onduidelijk of het werkelijk tot een verbod komt. De Commissie zegt niet te willen reageren op de rapportage. Mocht het voorstel worden bekrachtigd, dan ontneemt de EU lidstaten hun keuzevrijheid voor hun maatregelen tegen Chinese telecomgiganten. Sinds 2020 mogen landen namelijk zelf bepalen hoe ze omgaan met Huawei-apparatuur: ze kunnen het geheel verbieden, of enkel weren uit kritieke infrastructuur.

De impact op Belgische telecomnetwerken zal alvast beperkt zijn. Huawei levert hier namelijk geen kritieke infrastructuur voor 5G-netwerken, maar enkel apparatuur voor de masten zelf. Dit gebeurde op initiatief van de telecomproviders.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business