Nieuws

Seagate exporteerde illegaal hardware naar Huawei

Seagate
Seagate trekt het boetekleed aan voor de export van harde schijven naar Huawei nadat dat merk in 2019 op de Amerikaanse Entity List was geplaatst.

Seagate betaalt 300 miljoen dollar (€274 miljoen) voor de overtreding die het tussen augustus 2020 en september 2021 beging. De hardeschrijffabrikant exporteerde in één jaar tijd 7,4 miljoen schijven naar Huawei; volgens Seagate met het vertrouwen te voldoen aan de geldende exportwetgeving. De fabrikant dacht dat het de schijven aan Huawei kon verkopen omdat het product “niet direct gelinkt is aan Amerikaanse technologie”, schrijft Reuters.

Het Amerikaanse ministerie van Economische zaken en Handel is het niet eens met die gedachte. De concurrenten van Seagate trokken bovendien eenzelfde conclusie; zowel Western Digital als Toshiba besloten de leveranties van schijven aan Huawei in 2020 te beëindigen. Hoewel Seagate voet bij stuk houdt over zijn interpretatie, ziet het in dat een schikking momenteel de beste oplossing is.

Uitgelicht artikel huawei Huawei verlaat crisistijdperk: ‘Houdgreep Amerika verbroken’

Die schikking komt dus uit op 274 miljoen euro. Dit bedrag moet de Amerikaanse fabrikant over een duur van vijf jaar terugbetalen, met elk kwartaal een betaling van 13,7 miljoen euro. Bovendien stelt het ministerie extra voorwaarden aan de schikking. Gaat Seagate de komende vijf jaar nogmaals de fout in, dan mag het zijn schijven helemaal niet meer exporteren. Dit zou mogelijk betekenen dat de schijven van het merk ook uit Europese winkels en laptops verdwijnen.

Amerikaanse apparatuur

Huawei staat sinds 2019 op de Amerikaanse Entity List. Sinds 2020 is het niet meer toegestaan om producten die gebruikmaken van Amerikaanse technologie aan Huawei te verkopen; uitzonderingen daarop zijn fabrikanten die een exportontheffing verkregen. Zo is het Qualcomm nog toegestaan om chipsets aan Huawei te verkopen. 5G-chips mag het wel niet aan Huawei verkopen.

Het verbod geldt voor het volledige productieproces, inclusief componenten van derde partijen. Op dat vlak ging Seagate de mist in. Lang dacht het bedrijf dat de restricties enkel golden voor de laatste fase van het productieproces – vermoedelijk de assemblage – terwijl het in eerdere facetten nog wel Amerikaanse apparatuur gebruikte. Wat volgde was acht maanden aan onderhandelingen met het Amerikaanse ministerie van handel.

entity listhuaweiseagatetelecom

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals