Nieuws

Handelsverbod tussen VS en Huawei blijft toch voortduren

Eind vorige week leek het handelsverbod tussen Huawei en de VS nog (deels) te vervallen, maar interne communicatie bewijst nu het tegendeel.

Ondanks de berichtgeving van eind vorige week over het (deels) opgeheven handelsverbod tussen de VS en Huawei, staat het Chinese telecombedrijf momenteel nog steeds op de zwarte lijst. Reuters heeft namelijk een e-mail ingezien van de Deputy Director van het Office of Export Enforcement in het Bureau of Industry en Security van het Ministerie van Economische Zaken. Daarin stelde hij de vraag wat er nu precies moet gebeuren met licentieaanvragen van bedrijven die producten willen verkopen aan Huawei. Er heerste namelijk verwarring na het overleg tussen Trump en Chinees president Xi JinPing waarin besloten zou zijn dat Amerikaanse bedrijven wel producten aan Huawei mochten blijven verkopen.

Een duidelijke nee

Het antwoord op die e-mail bevatte onder andere de volgende zin: “Deze partij staat op de Entity List. Evalueer het bijbehorend licentiebeoordelingsbeleid onder deel 744.” In verstaanbare taal wordt dit een simpele nee. Amerikaanse bedrijven mogen op dit punt nog steeds geen handel drijven met Huawei, omdat het nog steeds op de Entity List staat.

De Amerikaanse overheid leek duidelijk niet voorbereid te zijn op de plannen van Trump voor het handelsverbod. Het Ministerie van Economische Zaken heeft ook geen verdere richtlijnen gekregen. Het antwoord op deze e-mail zou zelfs de enige vorm van richtlijn zijn die het ministerie heeft ontvangen omtrent de kwestie. Niemand weet dus wat er precies aan de hand is.

Zit er wat vertraging op de beslissing van Trump om toch gedeeltelijk handel toe te laten? Waren het een paar inhoudsloze lieve woorden in een poging om tot een handelsovereenkomst tussen de VS en China te komen? Hopelijk komt er binnenkort enige vorm van verduidelijking.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business