Nieuws

X klaagt staat Californië aan wegens nieuwe wet

X (Twitter)
© iStock / Robert Way
Een nieuwe wet uit Californië laat socialemediabedrijven rapporten maken over hun moderatiebeleid, tot ontevredenheid van Elon Musk en X.

X Corp., het bedrijf van Elon Musk dat achter socialemediawebsite X zit, klaagt de Amerikaanse staat Californië aan. De reden daarvoor is wet AB 587, ook wel gekend als de contentmoderatiewet. Die schrijft voor dat socialemediadiensten hun gebruiksovereenkomst online moeten zetten én tweemaal per jaar een rapport overmaken aan de procureur-generaal van Californië. Daarin moeten de bedrijven een beschrijving maken van hun contentmoderatiewerk. In dat document zal uiteengezet worden hoe termen als ‘haatspraak’ en ‘desinformatie’ gedefinieerd worden, net als hoeveel posts er precies verwijderd worden.

Geen liefde voor contentmoderatie

Dat Musks X geen grote liefde voor contenmoderatie heeft, is inmiddels duidelijk: kort na de overname van Twitter verdween de greep van het sociale medium op de content die kon verschijnen. Heel wat gebruikers klaagden toen de opkomst van extreemrechts getinte haatspraak, desinformatie en andere misstanden aan. Het verbaast dus niet dat X Corp. zich niet aan de contentmoderatiewet wil houden: volgens het bedrijf kunnen de regels ervoor zorgen dat socialemediabedrijven onder druk gezet worden om bepaalde posts te verwijderen. Aan die “schending van de vrijheid van meningsuiting” wenst Musk niet mee te werken en dus start X Corp. een rechtszaak. De inzet? Wet AB 587 strookt niet met het Eerste Amendement én de wetten van Californië, doordat het X onder druk zou kunnen zetten om politiek getinte boodschappen te censureren.

Wettelijk of niet?

Procureur-generaal Robert Bonta, tegen wie de rechtszaak aangespannen wordt, zegt in een mail aan CNN dat er nog geen aanklacht ontvangen werd. Wanneer dat gebeurt, zal de zaak “behandeld worden en een antwoord krijgen in de rechtbank”.

Andere socialemedianetwerken reageerden nog niet op de nieuwe wetgeving. Momenteel heeft enkel X, dat zijn hoofdzetel in Californië heeft, problemen met de nieuwe vereisten. De vraag zal uiteindelijk zijn of wet AB 587 wel strookt met wetgeving die er al langer ligt. Afhankelijk van het antwoord op die vraag zal Musk zijn slag thuishalen of net niet.

Uitgelicht artikel Articles Twitter laat contentmoderatie varen
contentmoderatieelon muskrechtszaaksociale mediavrije meningsuitingx

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals