Nieuws

YouTube blokkeert video’s voor gebruikers met adblocker

© Unsplash / Christian Wiediger
Eerder trad de site al op tegen gebruikers met een adblocker, al konden gebruikers toen nog wel video's kijken. Dat kan nu niet meer.

Heel wat mensen gebruiken een advertentieblocker om zonder afleidingen op het internet te kunnen surfen. Met zo’n adblocker is het erg gemakkelijk om reclamebanners en andere reclameboodschappen onzichtbaar te maken. Dat is tot grote tegenzin van internetplatformen als YouTube, die een groot deel van hun inkomsten uit deze reclameboodschappen halen.

YouTube had eerder al ingezet op een anti-adblockbeleid: staat je advertentiefilter aan, dan kan je slechts drie video’s bekijken. Wil je filmpjes blijven kijken? Dan is er altijd YouTube Premium: gebruikers krijgen geen reclame meer te zien én content creators blijven geld verdienen aan je kanaalabonnement. En natuurlijk: ook YouTube verdient aan de verkoop van YouTube Premium-abonnementen.

Eind juni konden gebruikers met een advertentiefilter nog drie video’s kijken. Dat aantal is nu teruggeschroefd naar nul: heb je een adblocker aanstaan? Dan zal je simpelweg geen YouTube-filmpjes kunnen kijken. In plaats daarvan krijg je een melding te zien: “Adblockers schenden de gebruiksovereenkomst van YouTube”. Het platform stelt meteen twee maatregelen voor, waarmee je opnieuw kan kijken: ofwel zet je de adblocker uit en sta je advertenties toe, ofwel neem je een abonnement op YouTube Premium.

Nog niet iedereen ziet zo’n melding verschijnen, al lijkt het wel om steeds meer gebruikers te gaan. Op de redactie zagen we ze in ieder geval nog niet. Gezien het grote aantal mensen dat naar sites als Reddit en X trekt om daar beklag te doen, lijkt het dat het menens is wat betreft het anti-adblockoffensief. Kan jij nog video’s kijken, ook al staat je advertentiefilter ingeschakeld? Wees je dan bewust dat dat binnenkort kan veranderen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business