Nieuws

WhatsApp krijgt geen reclame

WhatsApp
© iStock / stockcam
Internetbedrijven halen heel wat van hun inkomsten uit reclame. Toch denkt Meta er niet aan om ooit advertenties te tonen in WhatsApp, al is het de enige Meta-app zonder reclame.

Meta deelt zelf mee dat het er niet aan denkt om reclame te tonen in de chatapplicatie. Dat doet het bedrijf in een reactie op de Financial Times. Volgens de krant zou Meta geëvalueerd hebben of het nuttig kon zijn om reclame tussen je verschillende gesprekken te plaatsen. WhatsApp-baas Will Cathcart ontkent via X de aantijgingen van de Financial Times. Er wordt dus helemaal niet aan reclame voor de chatapplicatie gedacht.

Als Meta al geld verdient met WhatsApp, dan is dat enkel met WhatsApp Business. In die versie van de populaire chatapplicatie, die zo’n 200 miljoen maandelijkse gebruikers ziet passeren, kan betaald worden voor bepaalde functies. Meta haalt langs die weg wel wat geld binnen, zeker sinds het in juli de prijzen van verschillende diensten aanpaste.

Analysten zeggen al langer dat WhatsApp ooit reclame zou gaan krijgen. Meta verdient meer aan Instagram, terwijl die overname destijds veel goedkoper was. De chatapplicatie wordt inmiddels elke maand door zo’n 2 miljard mensen gebruikt. Het zou erg lucratief zijn om die allemaal een aantal advertenties voor te schotelen. Toch ziet Meta ervan af: voorlopig komen er geen advertenties naar de meest populaire chatapplicatie ter wereld.

WhatsApp for Business en AI

Meta zelf verdient ondertussen geld met advertenties die zakelijke gebruikers en bedrijven plaatsen. Zij hebben namelijk de mogelijkheid om advertenties te plaatsen die je naar WhatsApp sturen als je erop klikt. Dit type van reclame, “click-to-WhatsApp”, was goed voor 1,5 miljard dollar in Q3 2023 alleen al. Met de advertenties werd dat kwartaal maar liefst 80% meer verdiend dan het jaar ervoor.

Ook op andere manieren haalt WhatsApp geld binnen. Zo ontwikkelt Meta een AI-systeem voor klantondersteuning. Bedrijven zouden  binnenkort van die AI-tools gebruik kunnen maken voor een prijsje. In het buitenland, in India, Brazilië en Singapore kunnen gebruikers WhatsApp gebruiken om betalingen naar elkaar en handelaars te maken. Ook op die manier krijgt Meta de geldlade gevuld.

Uitgelicht artikel WhatsApp kanalen WhatsApp lanceert met ‘Kanalen’ een geheel nieuwe berichtensoort

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business