Nieuws

Toshiba-overname geraakt rond voor 12,6 miljard euro

Toshiba
© iStock / JHVEPhoto
Het heeft lang geduurd, maar de overname van Toshiba is eindelijk rond. Met de deal gaat zo'n 12,6 miljard euro gemoeid.

Toshiba is er eindelijk in geslaagd zichzelf te verkopen. Het bedrijf laat in een mededeling weten dat het overnamebod door TBJH Inc. geaccepteerd werd en dat Toshiba-aandelen op 27 september van de beurs verdwijnen.

Het gaat al een tijdje niet zo goed met het Japanse Toshiba. Hier is het merk vooral gekend van zijn relatief goedkope laptops. Die verkoopt het merk echter al een tijdje niet meer: in 2020 werd de volledige laptopdivisie overgeheveld naar Sharp. Toshiba focuste zich sindsdien op de productie van halfgeleiders. Daar stopt het echter niet: het Japans conglomeraat maakt ook treinen, energie-infrastructuur, printers, batterijen, distributiesystemen voor kwantumsleutels…

De vraag is vooral welke onderdelen van Toshiba overgenomen worden en welke uitgedoofd worden. Naar alle verwachten zal het bedrijf zich wel blijven bezighouden met halfgeleiders: gezien de huidige situatie op de halfgeleidermarkt zou het een fout zijn om daaruit te stappen.

Er waait binnenkort dus een frisse wind door Toshiba – en dat is misschien maar goed ook. De afgelopen jaren wist het bedrijf zijn naam vooral aan verschillende schandalen te hangen. In 2015 kampte het bedrijf met een boekhoudschandaal waardoor zowel de vicevoorzitter als de voorzitter zelf opstapten. Nadien herstelde het bedrijf nooit helemaal. Het bedrijf probeert zichzelf al langer van de hand te doen, al geraakten investeerders het nooit eens over hoe dat precies moest gebeuren.

TBJH Inc. is een bedrijf dat speciaal werd opgericht door Japan Industrial Partners om de Toshiba-overname te faciliteren. Wat de verdere plannen met het bedrijf zijn, is momenteel ongeweten. Vast staat wel dat het om nieuw personeel gaat – personeel dat niet betrokken was bij de vele schandalen die het bedrijf teisterden. Met de overname gaat een bedrag van 2 biljoen Yen gepaard – zo’n 12,6 miljard euro.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business