Nieuws

Amazon voert maatregelen in tegen AI-boeken

Amazon AI boeken
© iStock / Bosca78
Amazon ziet de laatste tijd heel wat AI-auteurs (en nog véél meer AI-boeken) opduiken. Nu voert het bedrijf maatregelen in.

AI zit de laatste tijd zo goed als overal. Generatieve AI-toepassingen zijn namelijk in staat om, op basis van een opdracht, zelf content te ontwikkelen. Reden genoeg voor heel wat mensen om AI-systemen te laten tekenen, schilderen, componeren of zelfs schrijven. Dat laatste kan wel eens een probleem worden voor Amazon. De Kindle-winkel, waarlangs boeken voor Kindle e-readers verkocht worden, wordt namelijk overspoeld door AI-boeken.

3 boeken per dag

Het gaat dan niet om boeken die over AI gaan, maar boeken die door AI geschreven werden. Om de overvloed aan AI-materiaal tegen te gaan, zet Amazon nu een limiet op hoeveel boeken er per dag gepubliceerd kunnen worden. Wie Amazons Kindle Direct Publishing-dienst wil gebruiken, kan daarmee vanaf vandaag nog maximaal drie boeken per dag opladen. De limiet geldt voor álle Kindle-uitgevers, of ze nu gebruikmaken van AI of niet. Volgens Amazon moet de maatregel helpen om gebruikers te beschermen.

Amazon werkte de afgelopen paar weken een beleid uit voor AI-boeken op het Kindle-platform. De e-commercegigant staat de boeken duidelijk toe op het platform, al moet wel vermeld worden wanneer AI gebruikt werd. Ook boeken die geschreven werden door AI, maar daarna geredigeerd werden door mensen, moeten aangegeven worden als AI-boek. Verder moeten de werken aan dezelfde regels voldoen als andere boeken: het auteursrecht en handelsmerken moeten gerespecteerd worden, net zoals privacywetten.

AI maakt literatuur

De aanwezigheid van AI in literatuur botst de laatste weken op meer tegenkanting. De beroepsvereniging voor Amerikaanse auteurs, the Author’s Guild, klaagde onlangs OpenAI aan. Het bedrijf zou het auteursrecht niet gerespecteerd hebben door ChatGPT boeken van onder andere George R.R. Martin, John Grisham en Jodi Picoult te laten lezen. Met andere woorden: ChatGPT heeft Game of Thrones gelezen, maar de bedenker ervan vindt dat niet bepaald amusant. Daarnaast zou OpenAI de boeken op illegale wijze verkregen hebben.

Via Amazon worden trouwens niet meer boeken gepubliceerd dan voorheen. Er zijn dus niet alleen meer AI-boeken, maar er worden steeds minder boeken uitgebracht waar geen computersysteem aan te pas kwam. Een aantal weken geleden wist een van die boeken nog de aandacht te trekken: kort na de felle natuurbranden in Maui verscheen een boek over de ramp op Amazon. Dat boek, dat op zichzelf al een ramp te noemen viel, haalde in geen tijd de top van Amazons bestsellerlijst.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business