Nieuws

Bestsellerboek op Amazon blijkt gegenereerd door AI, voedt speculatie over natuurramp

Amazon
© Unsplash / Christian Wiediger
Boeken schrijven over de actualiteit: met AI kan het snel gaan, maar hoe ziet het resultaat er precies uit? Op Amazon kan je het ontdekken.

Amper vijf dagen na de rampzalige natuurbranden op het Hawaïaanse eiland Maui, prijkt er een wel heel bijzonder boek bovenaan de bestsellerlijsten op Amazon. Fire and Fury: The Story of the 2023 Maui Fire and its Implications for Climate Change is een boek van 44 pagina’s, geschreven door een “Dr Miles Stones”. Hoewel het boek goed verkoopt, zijn lezers niet bepaald tevreden met wat ze te lezen krijgen.

“De titel is inaccuraat en ongevoelig, en ruikt naar AI”, zegt een reviewer in de Amazon-boekenwinkel. Meerdere lezers hebben het over hoe het boek “duidelijk door ChatGPT” gegenereerd werd. In de 44 pagina’s die het boek telt, is “niets van waarde” te vinden. Het is slechts een greep uit de vele slechte recensies die het boek nu al kreeg. Inmiddels heeft het werk een score van één ster in de Amazon-winkel. Toch blijft het vlot over de tongen gaan.

Publicatiedatum lijkt verdacht

Er is namelijk iets merkwaardigs aan de hand met de publicatiedatum van het boek. Hoewel het werk het over de brand en de nasleep heeft, van 8 tot 11 augustus, werd het boek al op 10 augustus gepubliceerd. Volgens verschillende socialemediagebruikers wijst dit op kwade opzet. Volgens hen werd het boek geschreven en gepubliceerd nog voor de natuurramp zich voordeed. De natuurramp moet dus wel gepland zijn, aldus heel wat mensen op sociale media. Factcheckingwebsite Snopes vond het nodig om een bericht aan het werk te wijden.

Ook daar staat te lezen dat Maui op 8 augustus begon te branden. Fire and Fury werd op 10 augustus uitgebracht. Nadat de branden startten, dus. Waarom de boek het in de beschrijving dan heeft over de periode van 8 tot 11 augustus, terwijl die laatste dag na de release van het boek valt, die vraag kan Snopes niet beantwoorden. Wel konden ze achterhalen waar het bronmateriaal voor dit boek vandaan kwam: het internet.

Artificiële auteur

Zo zijn er wel meer aanwijzingen dat het boek door AI geschreven werd: in de samenvatting van het boek beginnen meeste zinnen met de woorden “het boek”. Is dat niet het geval? Dan begint de zin met de titel van het boek. Zie je een boek op nummer één in de categorie ‘milieuwetenschap’ met de titel Fire and Fury? Weet dan waar je aan begint.

Toch nieuwsgierig? In de Amazon-boekenwinkel is een tweede boek te vinden dat een samenvatting biedt van Fire and Fury. Wellicht werd ook dit boek gegenereerd met behulp van artificiële intelligentie. Toch zijn de lezers iets ontvankelijker voor de samenvatting: die heeft momenteel al 2,5 ster kunnen verzamelen.

Liever geen AI die je boeken schrijft? Dan blijft je misschien best even weg uit de Amazon-boekenwinkel. De ecommercegigant ligt namelijk al even onder vuur omdat het ook toelaat dat gegenereerde boeken verkocht worden via hun platform. Of de webwinkel hier iets aan wenst te doen, is momenteel ongeweten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business