Nieuws

Audio- en videogesprekken op X komen achter betaalmuur te zitten

X
© iStock / Kenneth Cheung
Audio- en videobellen op X. Klinkt handig, maar je zal wel een abonnement moeten nemen voor het werkt.

X, the app formerly known as Twitter, krijgt er een aantal functies bij. Eerder deze maand bevestigde CEO Linda Yaccarino al dat je binnenkort zal kunnen bellen via X. Wat de CEO er echter niet bij vertelde, is dat de functie enkel beschikbaar zal zijn als je betaalt voor een X Premium-abonnement.

Die ontdekking werd gedaan door Chris Messina, die in de code voor de X-app dook. Daarin staat al een en ander klaar dat bellen en videobellen binnenkort een realiteit maakt. De functie is opt-in: je zal dus niet gebeld worden als je daar niet eerst toestemming voor gaf. Zelfs dan kan je kiezen wie je allemaal mag bellen: andere geverifieerde (lees: betalende) gebruikers, bepaalde volgers, mensen die in de contactenlijst van je telefoon staan… Met andere woorden: je bepaalt zelf wie je mag bellen.

In de code voor de app staat ook een waarschuwingsmelding die gebruikers kunnen krijgen. Wanneer je een Direct Message of privébericht naar een andere X-gebruiker stuurt, zul je te lezen krijgen dat audio- en videobellen tot de premiumfuncties behoren. “Abonneer om toegang te krijgen,” zal de app laten zien.

Twitter Blue en X Premium

Al van bij de Twitter-overname door Elon Musk is bekend dat de Tesla-CEO een ‘alles-app’ wil creëren. In die app zouden alle zaken uit het dagelijkse leven samenkomen. Vandaag is dat enkel sociale media, maar de bedoeling is om ook reservaties bij restaurants, hotelboekingen en zelfs betalingen via X te doen lopen.

X Premium, het voormalige Twitter Blue, moet daarbij meerwaarde creëren voor wie dat wil. Gebruikers krijgen minder reclame te zien, worden vaker getoond in de feed, krijgen een blauw vinkje naast hun gebruikersnaam. Als je betaalt voor een blauw vinkje kan je ook posts aanpassen, langere posts plaatsen enzoverder. Binnenkort komen daar dus audio- en videogesprekken bij.

Abonnement minder populair dan gedacht

In tussentijd is X Premium niet bijster populair. Op GitHub volgt Travis Brown het succes van de dienst. Of liever: hij volgt alle accounts die een Premium-abonnement aanschaften. Op basis van zijn lijst hebben zo’n miljoen gebruikers een abonnement afgesloten. Dat is weinig: het socialemediaplatform ziet maandelijks zo’n 550 miljoen gebruikers passeren. Om te vergelijken: Snapchat+ heeft na een jaar maar liefst 4 miljoen betalende abonnees.

Dat is geen goede voorbode voor het medium: Musk zou het platform op termijn namelijk betalend willen maken. Met het huidige aantal gebruikers, ziet het er echter naar uit dat het maar een leeg socialmediaplatform zal zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business