Nieuws

Microsoft stopt gratis Windows-upgrades van Windows 7 en 8.1

Windows 11 logo
© Microsoft
Gebruikers op Windows 7 en Windows 8.1 kunnen niet langer gratis upgraden naar Windows 10 of 11. Waarom Microsoft de upgrades stopzet, is niet bekend.

Microsoft gaf in 2015 te kennen één jaar lang gratis upgrades van Windows 7 en 8 naar Windows 10 aan te bieden. Jaren later kunnen gebruikers nog altijd gratis de overstap wagen. Althans, kon: het bedrijf schrijft ditmaal op een supportpagina ‘te stoppen’ met gratis upgrades van Windows 7 en 8. Volgens de softwaregigant eindigde het gratis upgrade-aanbod reeds op 29 juli 2016. Via een omweg was het sinds 2016 alsnog mogelijk gratis van Windows 7 of 8 naar Windows 10 over te stappen.

Die omweg was steeds kinderlijk eenvoudig. Bij de installatie van Windows 10 of Windows 11 moest enkel de licentiecode van 7 of 8(.1) worden ingegeven. Vervolgens zou Microsoft volautomatisch de software activeren. Hoewel Microsoft meldt dat dit proces is stopgezet, lijkt dat niet te kloppen. Het Duitse Deskmodder meldt dat de stabiele versie van Windows 11 nog altijd Windows 7 en Windows 8.1 licentiecodes slikt. Lang zou dat wel niet meer duren: volgens de publicatie werd die optie reeds uitgeschakeld in een meer recente Insider Canary-build.

Gratis Windows 10-upgrade

Dit betekent dat er, acht jaar na het verschijnen van Windows 10, werkelijk een einde komt aan het gratis upgradetraject. Althans, voor Windows 7- en 8(.1)-gebruikers. Op de supportpagina staat te lezen dat het voorlopig mogelijk blijft om gratis te upgraden van Windows 10 naar Windows 11. Wel moet de computer daarvoor voldoen aan de minimale hardwarevereisten van het nieuwste OS.

Uitgelicht artikel Windows 10 versie-update 22H2 Einde ondersteuning Windows 7 en 8.1: zo upgrade jij je pc naar Windows 10

Waarom Microsoft stopt met de gratis upgrade, is niet bekend. In 2015 bracht Microsoft de optie nog aan de man als zijn ultieme poging om zoveel mogelijk mensen naar Windows 10 te trekken. Meer recent, in 2020, liet het weten ‘voorlopig niet te stoppen’ met gratis upgrade. Een drietal jaar later gebeurt dat nu alsnog.

microsoftWindowswindows 10windows 7windows 8

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals