Nieuws

Dell en Apple krijgen klappen in wereldwijde pc-verkoop

microsoft copilot
© Microsoft
In het derde kwartaal van 2023 is de pc-verkoop met gemiddeld 9 procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers van Gartner. Dell en Apple gaan het sterkst achteruit.

IT-onderzoeksbureau Gartner heeft becijferd dat er in het derde kwartaal van dit jaar 64,3 miljoen pc’s verscheept werden. Dat is toch een stevige 9 procent minder dan in Q3 van 2022. De researchers relativeren de cijfers meteen ook, want het gaat om een ultieme stagnatie. Vanaf het laatste kwartaal van dit jaar gaat de groei zich onvermijdelijk inzetten.

HP groeit toch nog, Dell en Apple grootste verliezers

De opvallendste conclusie is dat HP er alsnog in geslaagd is om een groei te realiseren. Zij verscheepten meer pc’s dan in het derde kwartaal van 2022. Mogelijk ligt een goed stockbeheer aan de basis. De fabrikant eindigt Q3 zo met 21 procent marktaandeel. Lenovo blijft met 25,1 procent wel de grootste.

Jaar-op-jaar is de daling dus het grootst bij Dell en Apple. Die laatste kon bijna een kwart minder MacBooks aan de man brengen. Dell heeft dan weer vooral last van een terugval op de zakelijke markt. Asus deelt in de klappen en Acer wint ondanks een daling toch een beetje marktaandeel.

© Gartner

PC-verkoop zal zich herstellen

Die stokkende pc-verkoop is nog altijd een van de naweeën van de coronapandemie. Bij de uitbraak ervan schoot de vraag door het dak, met chiptekorten als gevolg. Maar de oorlog in Oekraïne zorgt sinds februari 2022 voor grote economische onzekerheid. Die twee extremen kunnen de daling wel enigszins relativeren, want wat omhooggaat, moet onvermijdelijk weer omlaag komen.

De meeste fabrikanten hebben dit jaar met stockoverschot gezeten hebben. Gartner verwacht dat de stockniveaus tegen het einde van het jaar weer zullen normaliseren. Met name de lang uitgestelde upgrades naar Windows 11 kunnen de pc-verkoop een boost geven. Het analysebureau verwacht volgend jaar een gezamenlijke groei van 4,9 procent voor de zaken- en consumentenmarkt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business