Nieuws

Google vecht tegen desinformatie en DDoS-aanvallen in Israël

Google Discover
© Unsplash / Brett Jordan
Google toont bezorgdheid over zijn werknemers in Israël en houdt desinformatie en DDoS-aanvallen in de regio tegen.

Multinationals opereren over de hele wereld, ook Google. De technologiereus is ook actief in Israël, dat momenteel in staat van oorlog verkeert. Google heeft er meerdere werknemers. CEO Sundar Pichai stuurde een e-mail rond binnen het bedrijf, die ingekeken kon worden door 9to5Google. In de brief verduidelijkt de topman hoe de situatie er op dit moment uitziet.

Als het om werknemers gaat: dat zijn er heel wat. Google heeft twee kantoren in Israël, in Tel Aviv en Haifa, waar meer dan 2.000 mensen werken. Daar worden producten ontwikkeld zoals Waze, maar worden ook de chips ontworpen die Google in hun hardware gebruikt. Ook rond machine learning en natuurlijk taalbegrip wordt er in Israël gewerkt.

De mail vertrok al op zaterdagavond, enkele uren nadat Hamas zijn aanvallen op het Israëlisch grondgebied en volk lanceerde. De mail zegt dat het momenteel hoofdzaak is om elke Googler (zoals Google-werknemers genoemd worden) te lokaliseren en hun veiligheid te verzekeren. Er zijn echter meer Google-werknemers dan gedacht: een aantal werknemers van andere kantoren zou namelijk op reis zijn in Israël. Ook hen probeerde Google tijdig te bereiken. Op het moment dat de brief verstuurd werd, was dat nog niet gelukt. In tussentijd zou dat wel het geval zijn en kregen alle Google-werknemers instructies om zich in veiligheid te brengen van hun werkgever.

Google versus desinformatie

Google zegt bovendien extra aandacht te besteden aan platformen als Search en YouTube. Zeker nu, in deze woelige periode, moeten die tools de juiste antwoorden tonen. Daarnaast probeert de zoekmachinegigant ook gecoördineerde desinformatiecampagnes, aanstootgevende en gewelddadige beelden en terroristische content tegen te houden.

Googles cybersecuritytak Mandiant zou inmiddels al meerdere valse accounts gespot hebben. Die zouden verbonden zijn aan Iran en op meerdere platformen anti-Israëlische standpunten promoten. Daarnaast signaleert Google ook DDoS-aanvallen op Israëlische overheidswebsites. Vermoedelijk komen die van hacktivistische groeperingen die Hamas steunen en/of pro-Russisch zijn, aldus Google. Verder spreekt Google steun uit voor slachtoffers van het conflict en hun naasten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business