Nieuws

Prijzen Tesla Model 3 zijn weeral verlaagd

Tesla Model 3 wit
© Unsplash
Tesla heeft weeral de prijzen van de Model 3 en Model Y verlaagd. Vooralsnog geldt de prijsverlaging wel enkel voor de VS.

Tesla zit in een ingewikkeld parket. Het bedrijf wil én moet groeien, maar wordt hierin geremd door de aanhoudende inflatie en afgekoelde economie. Om de verkopen aan te stuwen grijpt het merk de voorbije tijd nogal graag naar prijsdalingen. Dit jaar werden Tesla’s Model 3 en Model Y al duizenden euro’s goedkoper. Hiermee hoopt de EV-fabrikant zijn verkopen de hoogte in te stuwen. Toch lijkt de oplossing steeds kortstondig werkzaam. Bij de presentatie van de kwartaalcijfers van Q3 werd al snel duidelijk dat het merk zijn verkoopdoelstellingen niet had gehaald.

Tesla wijt de gedaalde cijfers aan ‘geplande werkzaamheden in zijn fabrieken’. De vraag is nochtans of die uitleg de lading dekt. Vast staat dat de automaker weer prijsverlagingen doorvoert. De lagere prijzen gelden weeral voor de Model 3 en Model Y. Het gaat om prijsverlagingen van respectievelijk 1.250 en 2.000 dollar.

Daardoor staan de EV’s nu voor 38.990 dollar (3) en 48.490 dollar (Y) in de Amerikaanse showrooms. Duurdere modellen van de EV’s zijn eveneens in prijs verlaagd. Na de recente prijsverlaging kost een Model 3 (Standard Range) ongeveer 17 procent minder dan aan de start van 2023. Voor de Model Y (Long Range) geldt zelfs een prijsdaling van meer dan 26 procent, claimt persagentschap Reuters.

Verlaagde winstgevendheid

Musks ‘race to the bottom’ komt niet zonder gevolgen voor de winstgevendheid van Tesla. Steeds als het merk zijn prijzen verlaagt, raakt dit de overgebleven marge. In het derde kwartaal van 2023 zou de marge van de EV-fabrikant zijn gedaald naar een historisch dieptepunt, van 19,1 procent. De fabrikant wist in 2022 juist nog een hoogtepunt te bereiken. Gemiddeld ving Tesla in Q1 2022 nog een marge van bijna 33 procent per verkochte EV.

Uitgelicht artikel Tesla Tesla bereikt productiemijlpaal na ongekende groeispurt

De vraag is dan ook hoe vaak het merk zijn prijzen nog kan én gaat verlagen. Duidelijk is dat Musk de concurrentie wil afsnijden. Met succes, blijkens Fords recente beschuldigingen aan het adres van de miljardair. Die automaker claimt namelijk dat de lage EV-prijzen voor Ford simpelweg ‘onhoudbaar’ zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business