Nieuws

Belgen krijgen eindelijk vrije modemkeuze

Vrije modemkeuze
© Unsplash/Thomas Jensen
Het BIPT heeft bekendgemaakt de vrije modemkeuze door te voeren. Consumenten zijn hierdoor niet langer verplicht de modem of router van hun provider af te nemen.

Bij onze noorderburen was het al langer mogelijk om een eigen router/modem in gebruik te nemen. Dat geldt per 1 november dus ook voor België. Dat had wel wat voeten in de aarde: het BIPT moest hiervoor de regeling voor het netwerkaansluitpunt (NTP) voor vaste netwerken aanpassen. Dat heeft ermee te maken dat klanten, als ze een eigen modem toepassen, verantwoordelijk worden voor de aangesloten hardware. Als het netwerk kuren vertoont en je gebruikt een eigen router, is het daarmee in eerste plaats aan jezelf dit probleem op te sporen.

Met een nieuw besluit heeft het BIPT de regeling van het netwerkaansluitpunt gewijzigd. Hierdoor is het per 1 november toegestaan een eigen modem aan het netwerkaansluitpunt te hangen. Wil je liever de apparatuur van je provider blijven gebruiken: ook dat is mogelijk. Hoewel het een optie is om de hardware naar eigen hand te zetten, is dat zeker geen verplichting.

Met name degenen die graag sleutelen aan hun vaste netwerk, hebben baat bij de aanpassing. Zij kunnen bijvoorbeeld netwerkapparatuur aansluiten met meer instellingen. De modems die je tot op heden van telecomproviders kreeg, zijn vaak heel basaal. Extra functionaliteiten, als die al aanwezig zijn, zijn vaak achter slot en grendel geplaatst. Met een eigen apparatuur krijg je wel ineens toegang tot al die extra functionaliteiten.

Verbeterde concurrentie

Het BIPT verwacht ook dat de vrije modemkeuze de concurrentie op de Belgische telecommarkt zal versterken. Klanten zouden hierdoor namelijk gemakkelijker tussen providers kunnen schakelen. Ze hebben door de eigen modemkeuze immers geen last van wisselende modemfuncties. Bovendien hoeven providers hierdoor geen modem te wisselen vooraleer het telecomabonnement ingaat.

Dat Belgen toegang krijgen tot die vrije modemkeuze is niet per se bijzonder. De EU kwam immers reeds met richtlijnen die stellen dat consumenten zelf hun telecomapparatuur – inclusief modem – moeten kunnen kiezen. Vooralsnog gaat het wel enkel om een richtlijn: België was niet verplicht de vrije keuze door te voeren. Enige druk was er wel – diverse andere Europese lidstaten, zoals onze noorderburen, voerden reeds de vrije modemkeuze door.

Welke modem of router jij moet aanschaffen, hangt steeds af van je netwerktype. Neem daarvoor contact op met de telecomprovider waar jouw abonnement loopt. Let wel: ze krijgen van het BIPT nog één jaar de tijd, na 1 november, om zich klaar te maken voor de vrije modemkeuze.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business