Nieuws

Firefox test Review Checker die fake recensies opspoort

firefox review checker
© Mozilla
Mozilla test Firefox Review Checker, een ingebouwde tool die in zijn browser productrecensies controleert op hun echtheid. Fake reviewers zouden zo meteen door de mand vallen.

MSPowerUser botste als eerst op de experimentele feature en intussen heeft Mozilla het bestaan ervan ook officieel bevestigd aan The Verge. De nieuwe feature komt vijf maanden na de overname van Fakespot, een bedrijf dat fake reviews opspoort met artificiële intelligentie.

De toepassing deelt scores uit aan de betrouwbaarheid van reviews en laat de sterren-rating automatisch aanpassen. Verdachte reviews worden gewoon weggefilterd. Het is op die technologie dat Mozilla zijn zinnen gezet heeft. In de Verenigde Staten is een kleine userbase de experimentele feature in Firefox al aan het uittesten in bèta. Dat bevestigde Byron Jourdan, senior product management director bij Mozilla. 

Firefox Review Checker

De AI-tool werkt momenteel voor drie grote retailers: Amazon, BestBuy en Walmart. Testgebruikers krijgen een Review Checker-icoontje te zien op de URL-balk. Je krijgt dan een rating voor elk reviewproduct, wat summiere info en een nieuwe, aangepaste sterrenrating. Een A- of B-rating duidt op een betrouwbare review, terwijl je bij een C-rating al een risico loopt. D- en F-reviews zijn ronduit verdacht. De code achter Firefox Review Checker doorspit miljoenen reviews. De AI gebruikt die trainingsdata dan om verdachte patronen op te sporen in nepreviews.

© Screenshot: MSPowerUser

Het moet gezegd worden dat de Review Checker alvast subtiel in de browser verwerkt zit en in theorie een grote meerwaarde kan zijn bij online shopping. Gebruikers beslissen namelijk vaak over hun aankoop op basis van productreviews. En dat trekt helaas scammers aan die daar ook graag hun invloed doordrukken. Nu oplichters steeds gewiekster worden en zelf met AI aan de slag gaan, is een dergelijke tool meer dan welkom.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business