Nieuws

X nu enkel nog betalend beschikbaar in 2 landen

X (Twitter)
© iStock / Robert Way
Het einde van de gratis versie van Twitter/X is nu echt nabij. Het sociale medium is gestart met testen van een betalend abonnement voor alle gebruikers.

Momenteel heeft het die testen wel enkel ingevoerd in een tweetal landen: Filipijnen en Nieuw-Zeeland. Bovendien moeten nu eerst enkel nieuwe gebruikers betalen voor het gebruik van X. Het gaat om een abonnement dat één dollar per maand kost en nodig is om berichten te plaatsen. Ook moeten gebruikers zo’n abonnement afsluiten om te kunnen retweeten. Nieuwe gebruikers die niet voor de diensten van X betalen, kunnen enkel berichten lezen.

Volgens X gaat het voorlopig wel om een test. Momenteel is niet bekend of het abonnement straks, na de testen, wereldwijd wordt uitgerold. Eerdere uitspraken van X-eigenaar Elon Musk leken daar in september wel op te wijzen. Musk sprak toen over het abonnement met de premier van Israël. Tijdens dat gesprek gaf de miljardair te kennen zo’n abonnement in te willen voeren om ‘tegen bots’ te strijden.

Kwaadwillenden worden hierdoor namelijk afgeremd in het aanmaken van nieuwe botaccounts. Ook zou het nieuwe abonnement voor hen wel eens flink in de papieren kunnen lopen. De winst die Twitter/X uit het abonnement haalt, stroomt volgens Musk terug in het platform; hiermee zou hij namelijk ontwikkelaars willen aannemen die maatregelen tegen botaccounts ontwikkelen.

Extra inkomsten

Tegenstanders van de plannen zien het vooral als Musks volgende ‘cashgrab’. Ze vragen zich af of de inkomsten werkelijk ten goede komen aan zulke maatregelen. Niettemin omdat het platform al een flinke tijd verlies draait. Sinds de overname van Twitter door Musk besloten veel adverteerders hun biezen te pakken. Hoewel sommigen zijn teruggekeerd, geven ze nog minder geld uit aan reclame dan voor de overname.

Uitgelicht artikel X X sloopt externe links: verwijdert titels

Als het Musk lukt om maandelijks één dollar te vangen per X-gebruiker, levert dat alvast een flinke – vaste – inkomstenbron op. Met 550 miljoen maandelijkse gebruikers zou Musk hiermee dus zo’n 550 miljoen dollar per maand binnenslepen. Voorlopig blijft het wel koffiedik kijken hoe het abonnement exact uitpakt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business