Nieuws

Android opent jacht op malafide apps: lanceert lokale app-scans

Google Play Protect
© Google
Google lanceert een nieuwe versie van Play Protect die realtime apps scant op Android-telefoons. Hiermee wil Google gebruikers beschermen tegen de installatie van malware-apps.

Zulke extra beveiliging is geen overbodige luxe, onderstreept de zoekgigant. “Volgens Data.ai heeft de pandemie de bestaande mobiele gewoonten versneld – waarbij app-categorieën zoals financiën jaar-op-jaar met 25% groeien en gebruikers meer dan 100 miljard uur in winkel-apps doorbrengen”, schrijft het. Hierdoor slaan we ook steeds meer gevoelige gegevens op in onze smartphones. Data die, als het in verkeerde handen valt, ernstige (financiële) gevolgen kan hebben. Daar wil Google in de nieuwe fase van Play Protect voor Android een stokje voor steken.

Nieuwe fase, want Google Play Protect is al enkele jaren present in Android. Play Protect dient als ‘proactieve beveiliging tegen malware en ongewenste software’, en scant continue de apps die op je smartphone draaien. Gebruikers die een potentieel gevaarlijke app draaien of installeerden, krijgen daar een melding van. Via die melding kan de app verwijderd of de installatie onderbroken worden. Die beveiliging werkt niet alleen voor apps die in de Play Store staan; Google scant ook apps die van buiten de appwinkel komen.

Realtime app-controles

Tot op heden lag de focus bij die controle(s) wel op één punt: staat de app in de lijst met potentieel gevaarlijke apps? Stond de app niet in die lijst, dan gebeurde het vaak dat een malafide app gewoon geïnstalleerd kon worden – zonder melding van potentieel gevaar, dus. Met de nieuwste versie van Play Protect moet dit worden opgelost. Google gaat namelijk realtime apps scannen op ‘gevaarlijke code’.

Uitgelicht artikel Android-logo 2023 Google dringt aan op snellere Android-updates

Na het afronden van die controle krijgen gebruikers meteen een installatieadvies. Ook stuurt Google code van de app naar het Play Protect-team ter evaluatie. Zoals gezegd: als gebruiker hoef je niet op zulk uitgebreid onderzoek te wachten – de uitslag volgt bijna meteen. De verbetering in het Protect-systeem moet zogeheten kwaadaardige ‘polymorphic’-apps helpen opsporen. Die apps zijn vaak op enkele punten aangepast met AI, waardoor voorgaande Play Protect-versies de app niet op konden sporen.

Uitrol binnenkort van start

Volgens Google rolt de nieuwe versie van het beveiligingssysteem voor Android eerst uit in India. De komende maanden volgt de wereldwijde uitrol. Wanneer Europese Android-gebruikers aan de beurt zijn, is niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business