Nieuws

Google verwijdert Nearby Share uit werkprofiel Android

Nearby Share
© Google
Google schakelt Nearby Share uit in het werkprofiel voor Android. Daarmee reageert het op signalen van IT-afdelingen die bang zijn dat werknemers bedrijfsdata met persoonlijke apparaten delen.

Het delen van bedrijfsdata werd wel heel eenvoudig gemaakt met Nearby Share, was een klacht van IT-afdelingen wereldwijd. Terwijl zij constant proberen gevoelige bedrijfsgegevens te beschermen, bleef er steevast een poort openstaan: die van Dichtbij Delen. Samsung besloot daarop zelfs een handleiding te delen waarmee bedrijven functies als Wi-Fi, Bluetooth en locatie kunnen uitschakelen in de werkmodus. Die stappen moesten voorkomen dat Nearby Share geactiveerd kan worden in de werkmodus van Android.

Google pakt het probleem nu bij de wortels aan. Nearby Share verdwijnt namelijk uit de werkmodus. AssembleDebug meldt op X (voorheen Twitter) dat de wijziging wordt ingevoerd via een Google Play System Update (GPSU). Meer specifiek: de AirDrop-concurrent verdwijnt na GMS-versie 23.41.

Dit geldt dus alleen voor het werkprofiel van een Android-telefoon. Als gebruikers de werkmodus na werktijd uitschakelen, kunnen ze Nearby Share weer gebruiken. Voor IT-afdelingen is het gevaar van de deelfunctie hiermee geweken. Na het omschakelen verliezen gebruikers namelijk toegang tot de (bedrijfs)data in de werkmodus.

Uitgelicht artikel windows 11 22H2 Zo gebruik je Nearby Sharing in Windows 11

Concurrent voor AirDrop

Met wijzigingen als deze begint Nearby Share zich stilaan op te werken naar AirDrop-niveau. Net als met Apple’s AirDrop kun je via Google’s tegenhanger bestanden delen tussen Android-telefoons, en tussen Android-telefoons en Windows. Google bracht hiervoor eerder dit jaar de Windows-app van zijn deeldienst uit.

De dienst lijkt verder niet stil te staan. Recent voegde Google nog een wijziging door die ervoor zorgt dat ontvangen bestanden een ‘eigen map’ krijgen op Android. Voordien belandden alle ontvangen bestanden gewoonweg in de Downloads-map.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business