Nieuws

Google Chrome verbergt weldra je IP-adres

Google Chrome
© Google
Google wil op termijn Chrome-browseverkeer langs zijn eigen proxyservers leiden. Hierdoor wordt je IP-adres verborgen voor de websites die je bezoekt.

Steeds als je een website bezoekt, krijgt deze je IP-adres te zien. Aan de hand van dit IP-adres kan de website een schatting maken van je locatie. Kortom: het is privacygevoelig identificatiemateriaal. Als het aan Google ligt krijgen websites weldra enkel IP-adressen van proxyservers te zien. Dit moet ten goede komen aan de privacy van Chrome-gebruikers. De browser fungeert in deze opstelling als het ware als VPN-dienst. Dat meldt Bleeping Computer.

De publicatie wist via GitHub te achterhalen dat Google het IP-adres van gebruikers wil verbergen. In eerste instantie loopt het browseverkeer hiervoor via Google’s eigen proxyservers. In de toekomst zou de zoekgigant mogelijk ondersteuning voor proxyservers van derde partijen toevoegen. Dat is op dit punt nog wel onzeker; hoe dat exact in zijn werk gaat, is daarbij nog onduidelijk.

Trackingmogelijkheden

Het verbergen van je IP-adres is een volgende zet in Google’s masterplan om de privacy van Chrome-gebruikers te beschermen. Veel websites gebruiken momenteel je IP-adres om je ‘activiteiten op het internet’ te volgen – ofwel cross-site tracking. Door je verkeer via Google-servers om te leiden, is het plots veel lastiger om je webactiviteiten te volgen. Er gaat dan simpelweg te veel verkeer over één IP-adres.

Uitgelicht artikel Google Chrome Google Chrome krijgt visuele update op Android

Er worden tegelijk ook vraagtekens gesteld bij het herleiden van trafiek via Google-servers. Hoe gaat de zoekgigant bijvoorbeeld om met de data via zijn servers, en hoe verzekert de zoekgigant dat deze data beveiligd worden? Het gaat immers ook om een pak gevoelige data waarvan niemand wil dat ze bij hackers terechtkomen. Eigenlijk zijn het steeds dezelfde vraagtekens die men zet bij VPN’s, die je internetverkeer eveneens afschermen en via eigen servers leiden.

Privacy in Google Chrome

Een ander onderdeel van Google’s masterplan is de blokkade van third-party cookies. Daarbij krijgen gebruikers zelf de keuze welke websites deze cookies mogen gebruiken. Die functie is geïntroduceerd onder de noemer Tracking Protection en is reeds beschikbaar in de webbrowser.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business