Nieuws

X wil tegen eind 2024 bankrekeningen gaan vervangen

X
© iStock / Kenneth Cheung
Elon Musk wil van X een superapp maken. Daarvoor moeten er tegen eind volgend jaar bankfuncties in de app zitten.

Elon Musk wil van X een zogenaamde ‘allesapp’ maken. Naar het voorbeeld van het Chinese WeChat moet zo’n app alle functies die je maar kan wensen in één pakket integreren. Hoewel Twitter ontstond als microbloggingdienst, probeert X zich nu ook neer te zetten als internettelefonieaanbieder. Tegen het eind van 2024 moeten daar ook bankfuncties bijkomen.

Althans, dat is wat Elon Musk gisteren tegen zijn werknemers gezegd zou hebben. The Verge kon een opname bemachtigen van het gesprek. Daarin zegt Musk dat “als het met geld te maken heeft, het op ons platform zal zijn”. Musk wil dus niet alleen apps zoals Venmo en Cash App vervangen, maar lijkt effectief een bank te willen worden: “like, you won’t need a bank account”. Apps zoals Venmo zijn vooral populair in de VS, waar het flink wat kan kosten om op de gewone manier geld over te schrijven naar vrienden.

Om zo’n rekening te verstrekken heeft X natuurlijk de juiste vergunningen nodig. Momenteel zou het die proberen krijgen over heel de VS. Die vergunningen zouden het wel enkel mogelijk maken om transacties te faciliteren, maar niet om ook andere diensten aan te bieden. Daarvoor zijn extra toestemmingen nodig, die Musk “in de komende maanden” hoopt te krijgen. Of er ook Europese plannen op tafel liggen is op dit moment onduidelijk.

Met de naamsverandering van Twitter naar X was eigenlijk al duidelijk dat Musk bancaire functies aan ‘zijn’ app wou toevoegen. Ooit stond de Tesla-CEO mee aan de wieg van onlinebank X.com, die later mee opging in PayPal. Het lijkt erop dat Musk nooit helemaal zijn zin heeft kunnen doen met dat idee en dat hij nu die draad weer oppakt. Hij haalt ook aan dat hij, samen met David Sacks, “de roadmap voor X/PayPal heeft geschreven”. Van de functies die in die roadmap vermeld stonden blijven er vandaag niet erg veel over. Het lijkt erop dat Musk deze functies nu in X wil gaan integreren.

Volgens CEO Linda Yaccarino moet dit alles wel haalbaar zijn tegen 2024. Musk zegt dat hij “stomverbaasd zou zijn als we dit niet uitrollen voor het einde van volgend jaar”.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business