Nieuws

Google Nieuws kapt met magazines

Google Nieuws
© Google
Google trekt per 18 december de stekker uit de magazinedienst in Google News. Tot die tijd kunnen gebruikers opgeslagen magazines exporteren.

Google Nieuws wordt door menigen primair gebruikt voor het lezen van ‘digitaal nieuws’. Gebruikers die de voorkeur geven aan verhalen in magazineformat, konden nochtans ook terecht in Google Nieuws. Via de Nieuws-app konden ze immers digitale magazines aanschaffen. Nieuwe magazines aanschaffen is alvast niet meer mogelijk. Wat overblijft zijn magazines die lezers reeds hebben gekocht. Gebruikers moeten die exemplaren voor 18 december downloaden om toegang te behouden.

Na 18 december verwijdert Google alle opgeslagen magazines. Voor magazines waarvan geen offline exemplaren beschikbaar zijn, biedt Google gebruikers de mogelijkheid hun geld terug te krijgen. Wel moeten zij daarvoor zelf een aanvraag indienen via de Google Nieuws-app. Ook hiervoor geldt dat je tot 18 december 2023 de tijd hebt, benadrukt de zoekgigant.

Einde van een tijdperk

Met het verdwijnen van magazines uit Nieuws, eindigt ook meteen het ‘magazines’-tijdperk van de zoekgigant. Die begon in 2012 met de introductie van Play Magazines. Een jaar later, in 2013, werd die app samengevoegd met Play Newsstand. Vijf jaar geleden werden de magazines voor het laatst verhuisd, ditmaal naar Google Nieuws. Dat blijkt ook meteen de laatste rustplaats van magazines.

Impact op kleine uitgevers

Voor het gros van de magazine-uitgevers zal de wijziging niet meteen lezers kosten. Zij vertrouwen voor het overgrote deel van hun inkomsten op vaste abonnees. Daarnaast hebben ze vaak ook een eigen website waar ze hun magazines (en andere diensten) aan de man brengen. Googles besluit is daarmee met name nadelig voor kleinere uitgevers, met een beperkt(er) onlinebereik.

Nieuws-gebruikers die geaffecteerd zijn door de wijziging, ontvangen hierover een mail van Google. Daarin wordt uitgelegd hoe ze magazines kunnen exporteren of hun geld kunnen terugvragen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business