Nieuws

Amerikaanse WhatsApp-gebruikers krijgen eerste blik op Meta AI

WhatsApp
© Unsplash / Alexander Shatov
Meta ontwikkelt al een tijdje een eigen AI-systeem. Amerikaanse WhatsApp-gebruikers kunnen nu voor het eerst zien wat het in petto heeft.

Alsmaar meer bedrijven integreren op de één of andere manier AI in hun producten. Meta, het bedrijf achter populaire apps als Facebook, Instagram en WhatsApp, werkt al een tijdje aan een eigen AI-systeem voor hun applicaties. Amerikaanse gebruikers van WhatsApp krijgen nu een eerste blik op de functies die dat AI-systeem zal bevatten.

De uitrol van Meta’s AI zal in verschillende fases gebeuren. In eerste instantie komt de slimme assistent naar gebruikers die de bètaversie van de chatapplicatie gebruiken. Voor Android-versies van de app gaat het om update 2.23.24.26, terwijl iOS-gebruikers de assistent zien verschijnen in 23.24.10.71. Dat je die versies van de app gebruikt, wil nog niet zeggen dat je automatisch toegang krijgt tot de AI-assistent. Enkel gebruikers in de VS zien die optie momenteel verschijnen.

Gebruikers die de AI-assistent zien verschijnen, zullen dat vooral merken in het Chats-tabblad. Daar komt namelijk bovenaan het scherm een nieuwe snelkoppeling die je naar Meta AI moet leiden. Net zoals andere AI-assistenten moet Meta AI in staat zijn om ‘natuurlijke’ gesprekken met je te voeren. Anders gezegd: het moet voelen alsof er een echte persoon aan de andere kant zit.

Gebruikers kunnen bij Meta AI terecht met hun vragen, zoals dat vandaag bij ChatGPT, Copilot en Bard al het geval is. Net zoals Copilot zal Meta AI ook opzoekingen kunnen doen op het internet. Daarvoor gebruikt Meta de Bing-zoekmachine van Microsoft. Daar blijft het echter niet bij: ook tijdens gesprekken zou het een nuttige toevoeging moeten worden. Zo zal de chatbot bijvoorbeeld meelezen met je groepsgesprekken. Probeer je met z’n allen af te spreken om samen ergens te gaan eten? Dan zou de Meta AI meteen restaurants voorstellen waar je naartoe kan gaan.

Meta blijft ook inzetten op de AI-persoonlijkheden die het eerder introduceerde. Die moeten de chatbot leuker maken dan Bard of ChatGPT, die niet echt een persoonlijkheid hebben. Mettertijd zouden ook die AI-persona’s naar WhatsApp moeten komen. Daarna zouden de personages ook Facebook en Instagram aandoen.

Meta AI is voorlopig enkel beschikbaar in de VS. Of het AI-systeem ook elders toegankelijk wordt, is momenteel onduidelijk. Met Google Bard zagen Europese gebruikers al dat zo’n uitrol best wat tijd in beslag kan namen. Ook Threads, een microbloggingdienst van Meta die als concurrent voor X moet dienen, is nog steeds niet beschikbaar in de EU. Of en wanneer Meta die dienstverlening naar Europa uitbreidt, laat het socialemediabedrijf niet weten. Europese gebruikers blijven momenteel dus aangewezen op chatsystemen als ChatGPT, Copilot en Bard.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business