Nieuws

Uber mag zwarte taxi’s van Londen in app aanbieden

Uber taxi
© iStock / petekarici
Uber mag, na jarenlange weerstand, in Londen de klassieke zwarte taxi's aan hun aanbod toevoegen. De taxi's zullen dan te boeken zijn via de app.

Het gaat Uber voor de wind: in 2019 werd het bedrijf nog uit Londen geweerd. Inmiddels kreeg het bedrijf het voor mekaar dat ook de klassieke zwarte taxi’s binnenkort mee in de app zitten.

Lang stond ‘taxibedrijf’ Uber recht tegenover de klassieke taxibedrijven. Volgens chauffeurs zou de applicatie oneerlijke concurrentie voeren: chauffeurs moeten zich met de app namelijk aan minder regels houden. In Londen werd de taxi-app in 2019 nog de deur gewezen. Vanaf 2020 werd die deur beetje bij beetje op een kier gezet. Nu haalt Uber zijn slag binnen: de zwarte taxi’s die eigen zijn aan de Engelse hoofdstad zitten binnenkort mee in het aanbod.

De applicatie heeft in meerdere steden al zo’n deal kunnen sluiten: in New York, Parijs, Rome en Los Angeles kan je ook auto’s van de klassieke taxibedrijven naar je toe laten komen. Voor Uber is de overeenkomst met taxibedrijven een flinke overwinning: naast de iconische gele taxi’s van New York, rijden nu ook de gekende zwarte taxi’s voor de app. Dat heeft vooral symbolische betekenis: Uber weet zich nu namelijk te vestigen naast de klassieke taxi-aanbieders.

Beroepsorganisatie ontevreden

Niet iedereen is daar even blij mee: beroepsorganisatie The Licensed Taxi Drivers’ Association (LTDA) uit zich bijvoorbeeld negatief over de overeenkomst. De LTDA zegt dat geen enkele beroepsorganisatie, ook het LTDA zelf niet, iets hoorde over de beslissing. De organisatie zegt ook dat het zijn leden zich niet meteen ziet aanmelden bij Uber. Algemeen secretatis Steve McNamara zegt dat Uber “geen goede reputatie heeft” als het over de veiligheid van passagiers en de rechten van chauffeurs gaat. De Londense taxi’s zijn bovendien al bereikbaar via apps als Gett, Taxiapp, FreeNow en ComCab, voegt de man eraan toe.

Uber heeft in 33 landen officiële taxi’s rondrijden voor hun app. Elke keer als je zo’n taxi via de app bestelt, gaat een deel van het bedrag naar Uber. In Q3 2023 ging het om gemiddeld 28,3 procent van het bedrag. Het eerste halfjaar zou het bedrijf dat percentje laten vallen en vraagt het dus geen commissie. Uber wil bovendien elke taxi in de wereld via de app kunnen aanbieden. Volgens de plannen van het bedrijf zou dat in 2025 ook het geval moeten zijn.

Vanaf 2024

Ga je op reis naar Londen? Dan zal je wel nog geen zwarte taxi kunnen boeken via de Uber-app. Chauffeurs kunnen zich momenteel al aanmelden, maar in de app zie je de taxi’s pas vanaf 2024 verschijnen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business