Nieuws

Volvo-maker zet in op EV’s met accuwisseltechniek

Polestar EV accuwisselstations
© Unsplash/Redcharlie
Toekomstige elektrische Volvo's zouden zomaar kunnen beschikken over batterijwisseltechnologie. Volvo-maker Geely gaat hiervoor samenwerken met EV-maker Nio.

Nio is momenteel de énige autofabrikant met een batterijwisselstation in de Benelux. In zo’n station, dat je intussen op acht plekken in Nederland kan vinden, kan je de accu van je EV simpelweg laten wisselen voor een verser exemplaar. In die accu zit dan steeds 90% prik. China’s grootste automaker, de Zhejiang Geely Holding Group, lijkt wel geïnteresseerd in die techniek. Het heeft zelfs zoveel interesse dat Nio en Geely gaan samenwerken aan de accuwisseltechnologie.

Accuwissel in je Volvo-EV

Batterijwissels zijn niet het enige raakvlak van de aangekondigde samenwerking. Geely en Nio zeggen ook samen te werken aan accustandaarden, -technieken en accunetwerken. Hoe dat idee precies in de praktijk gebracht zal worden, blijft vooralsnog onduidelijk. Mogelijk zien we in de toekomst accu’s van Geely – en dus eigenlijk Volvo of een ander Geely-merk – in voertuigen van Nio, of juist omgekeerd. Bovendien zou Nio zijn huidige batterijwisselstations aan Geely-klanten beschikbaar kunnen stellen.

Het doel van de samenwerking is dan ook om het gebruik van de technologie te versnellen. Hiervoor moeten snel meer accuwisselstations worden gebouwd. Aan meer wisselstations heb je echter vrij weinig als er slechts een handvol voertuigen zijn die ze kunnen gebruiken. Vandaar dat Geely en Nio nu in het huwelijksbootje stappen om een gedeelde accuwisselstandaard te ontwikkelen. Ook zou Volvo bij gaan dragen aan de bouw van accuwisselstations (Power Stations).

‘Efficiëntere techniek’

Efficiëntie wordt ook steeds als kernwoord aangehaald van de samenwerking. Nio zegt met Geely samen te werken aan een efficiëntieslag voor de accuwisselstations. Wanneer consumenten daarvan de vruchten kunnen plukken, is nog onzeker. Ook is het onbekend welke Geely-merken van de wisseltechniek zullen profiteren. In Europa is Geely actief met onder meer Volvo, Zeekr en Polestar.

Geely is overigens niet de eerste automaker die een samenwerking met Nio opzoekt. Eerder kwam het al tot een samenwerking met Changan. Ook die samenwerking was gericht op het ontwikkelen van de accuwisseltechniek. Nio lijkt daarmee stilaan een accuwisselrevolutie aan te wakkeren.

Connected CarevGeelyniovolvo

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals