Nieuws

Alle iPhone 16-modellen zouden actieknop krijgen

iPhone 15 Pro
© Apple
Op de iPhone 15 Pro-modellen zit voor het eerst een actieknop in plaats van mute-schakelaar. Die knop komt naar alle iPhone 16-modellen.

De iPhone 15-serie bracht een aantal upgrades met zich mee. Niet alleen schakelde Apple over naar de usb-c-aansluiting, het merk verwisselde ook de gekende ‘mute’-schakelaar op de Pro-modellen. Op die toestellen prijkt nu een zogenaamde ‘actieknop’, waar je zelf een functie aan kan toewijzen. Volgens de geruchten zou die knop ook op de iPhone 16 aanwezig zijn, ongeacht welk model je in huis haalt.

Macrumors meent dat Apple de actieknop naar alle iPhone 16-modellen zal brengen. Momenteel zit er een andere knop op de reguliere iPhone 15 dan op de Pro-modellen. Dat kan voor gebruikers nogal verwarrend zijn. Vermoedelijk vervolledigt Apple de stap naar een actieknop voor de iPhone 16-serie. Verschillen tussen het standaardmodellen en de Pro-varianten zullen er altijd blijven, maar in grote lijnen zullen alle toestellen dezelfde functies gaan bieden.

Actieknop wordt vernieuwd

Volgens Macrumors blijft het daar echter niet bij: ook de actieknop zélf zou een make-over krijgen. Momenteel gaat het nog om een mechanische knop, die een voelbare klik geeft wanneer je hem induwt. De nieuwe versie van de actieknop wordt momenteel ontwikkeld onder een codenaam: ‘Atlas’. Het zou gaan om een capacitieve knop. Met andere woorden: de nieuwe knop wordt aanraakgevoelig.

Onder de knop zou Apple dan een druksensor plaatsen om te registreren wanneer je de knop induwt. De actieknop zal dus anders aanvoelen, maar krijgt wel nog dezelfde functies mee.

Let wel: Macrumors baseert deze informatie op documenten van Apple. Daardoor bestaat de mogelijkheid dat de actieknop er voor de iPhone 16 toch net iets anders zal uitzien. Uitsluitsel zullen we wellicht pas bij de lancering van de toestellenreeks krijgen: Apple deelt doorgaans geen officiële informatie over toestellen voor hun lancering.

Het verdwijnen van de mute-schakelaar valt controversieel te noemen: jarenlang zat die knop op alle iPhones, waardoor gebruikers er gewend aan zijn geraakt. Hoewel de nieuwe knop functioneel gezien alleen maar voordelen met zich meebrengt, zijn er toch gebruikers die liever met een schakelaar dan met een drukknop spelen. Het is goed mogelijk dat de iPhone 15 de laatste Apple-telefoon is waarmee dat kan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business